h i r d e t é s

Három ír leckézteti az Apple-t

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Három ír leckézteti az Apple-t

2016. november 28. - 14:46
0 komment

 

Három ember ellenállása miatt húzódik, de akár meg is hiúsulhat az Apple írországi gigaberuházása - írja a Világgazdaság.

Forrás: thestack.com

A technológiai óriás egymilliárd dolláros beruházással adatközpontot telepítene az óceánparti Athenry városka közelébe, erdős területre. A másfél évvel ezelőtt bejelentett fejlesztés építési engedélye azonban nem válhatott jogerőssé, mert a tájat átszabó, 23 futballpálya nagyságú objektum tervét bíróságon támadták meg ellenzői, a környék élővilágának sokszínűségét féltve és az adatközpont gazdasági előnyeit kétségbe vonva.

Lassan viszont az ellenzők testi épsége szorulhat védelemre a népharag miatt, a városka lakói ugyanis teljes mellszélességgel támogatják az Apple beruházását, noha az a magasfokú automatizáltság miatt nem teremt ezrével munkahelyeket a környéken. Helyi bevételeket, fejlesztéseket azonban szépen hozna, bár az írek „nem szeretik” megadóztatni az Apple-t. A cégnek egy augusztusi brüsszeli döntés értelmében 13 milliárd eurót kellene befizetnie utólag az ír államkasszába azért, mert Dublin jóvoltából alig fizettek ott adót az utóbbi évtizedben. Ez az ügy a felek fellebbezése miatt a luxemburgi Európai Bíróság elé került. Az építési engedély kiadása ügyében eljáró ír bíróság viszont a napokban négy hónapot adott az ellenzőknek ahhoz, hogy érvekkel, tényekkel támasszák alá állításaikat – írja a Bloomberg.

Azaz két év is eltelhet, mire az első fát kivághatják a beruházás útjából. Tim Cooknak, az Apple vezérének nagyon nincs ínyére a dolgok alakulása, s meglehet, hogy mégis máshol építik fel az adatközpontot. Annál is inkább, mert az ezzel egy időben bejelentett tükörberuházás Dániában elkészülhet, még mielőtt itt jogerős döntés születne. A Foulumban ugyanakkora területen és költséggel épülő adatközpontot jövőre biztos átadják, a mellette az aarhusi egyetemmel közösen létrehozandó biogáz-hasznosító kutatóbázissal együtt. Az árukapcsolás kicsit bizarr, de az Apple innovatív érzékét ismerve nem meglepő. (vg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s