h i r d e t é s

Hasogdzsi-jelentés: hímez-hámoz az amerikai külügy

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hasogdzsi-jelentés: hímez-hámoz az amerikai külügy

2021. február 28. - 09:22

 

Az USA nem szankcionálja a Hasogdzsi megölését elrendelő szaúdi koronaherceget 

Dzsamal Hasogdzsi szaúdi emigráns újságíró - Forrás: MTI/AP/TRT World

Nem szab ki szankciót Muhammad bin Szalman szaúdi koronahercegre az Egyesült Államok annak ellenére, hogy egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentés szerint az amerikai hírszerzés egyértelműen megállapította, hogy személyesen rendelte el Dzsamal Hasogdzsi szaúdi emigráns újságíró meggyilkolását.

Szaúd-Arábia a jelentés megállapításait valótlannak és elfogadhatatlannak nevezte, de azt is leszögezte, hogy kitartanak a biztos alapokon álló szaúdi-amerikai együttműködés mellett.

Az amerikai külügy bejelentett egy intézkedéscsomagot az emigránsok védelmére, és szankciókat szabott ki a műveletet irányító szaúdi titkosszolgálati vezetőre.

- Azt mondanám, hogy a a kapcsolatunk Szaúd-Arábiával fontos, komoly érdekeink fűződnek az együttműködéshez - mondta Anthony Blinken külügyminiszter. - Elkötelezett védelmezői vagyunk a királyságnak, ugyanakkor azt akarjuk, hogy a viszonyunk jobban tükrözze az érdekeinket és értékeinket. Az intézkedéseink célja nem az, hogy romboljuk ezt a viszonyt, hanem hogy próbáljuk újrakalibrálni.

A harmincöt éves Muhammad bin Szalman trónörökös a király után a legbefolyásosabb tagja a szaúdi dinasztiának, az ország operatív vezetője. Az ország modernizálására tett lépései mellett az ellenzéki hangok kegyetlen elfojtása, a királyi ház rivális tagjainak bebörtönzése és a polgárháborút a végtelenbe nyújtó jemeni beaavatkozás is a nevéhez fűződik.

Dzsamal Hasogdzsi emigráns szaúdi újságírót, a Washongton Post publicistáját 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán - ahová a házasodáshoz szükséges dokumentumokért ment - egy tizenöt fős szaúdi halálosztag megölte, a holttestet feldarabolta és eltüntette. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s