fbpx Hát' mi van veled, MÁV? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hát' mi van veled, MÁV?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hát' mi van veled, MÁV?

2017. szeptember 14. - 07:32

 

Vegyél jegyet ezerszázért vagy bérletet 43 ezerért, ne kérdezd mikor jön vonat, ne érdekeljen, ha késik, kussolj és utazz.

Nyilván emberfeletti küzdelem egy olyan, több sebből vérző rendszer üzemeltetése, mint a vasút. Az, hogy más országokban, hogy működik, teljességgel érdektelen. A koncepció az, hogy minél többen vegyék igénybe a tömegközlekedést, mert kíméli a környezetet, nem kell a dugókban gépészkedni az autóval és gyorsabb. Az árért cserébe pontosságot, némi komfortot és viszonylag stresszmentes utazást várna el az ember. De ezeket sokszor nem kapja meg, ahogy a joggal elvárható tájékoztatást sem az örök kérdésre, miért.

Fogalmam sincs, hogy mire gondol a MÁV a menetrenddel kapcsolatban, hiszen számtalan esetben képtelen azt tartani. Korrektebb lenne, ha az érkezési időpontok mellé tennének egy csillagot, hogy az csak "tájékoztató jellegű". Azt is jó lenne megérteni, hogy a vonatra szálló emberek nem hobbiból utaznak, hanem iskolába, dolgozni járnak. A MÁV-val ellentétben sok helyen nem olyan "rugalmasak" a késésekkel szemben. Van ismerősöm, aki már fegyelmit kapott a munkahelyén a MÁV miatt. Most ott tart, hogy a normálishoz képest egy órával hamarabb kell elindulnia és sokszor így is "necces", hogy beérjen a munkahelyére.

Még nincs vége a hétnek, de a Budapest-Esztergom vasútvonal folyamatosan szolgáltatja a bosszantó történéseket, azon a vonalon, amelynek korszerűsítése gyakorlatilag egy idős a Fidesz kormánnyal és úgy tűnik nem csak anyagi- hanem technikai fekete lyuk is egyben.

Reggeli heringparti és rossz vonat


Fotó: Krempf István - 10-es út Facebook csoport

Nagyon büszke (és erős is) a MÁV arra, hogy igazi aglomerációs járattá sikerült "fejleszteni" a vonalat, remek táblázatokat lehet a vízfejeknek mutagatni az utaslétszámról. A magyar leleménynek köszönhetően sikerült szeptember 13-án reggel a három egységből álló szerelvényt egy kocsisra redukálni. Esztergomból elindulva, Dorogra érkezve elfogyott az összes ülőhely - ha nincs késés már csak egy órát kell a Nyugati Pályaudvarig állnia az embernek. Azután Pilisjászfalu előtt 100 méterrel megadta magát a szerelvényke második motorja így a zsúfoltság mellé leesett a "tempó" is. De, hát 44 milliárdért mit akarunk?

Ugyanaz a vonat megérkezett Solymárra, óriási a tülekedés a le- és felszállásnál:


Fotó: Éva Csicsák Szabó - 10-es út Facebook csoport

Az ajtók nem nyílnak: Mi időre megyünk, nem úgy, mint a MÁV

Szintén szerdai eset, hogy az egyik gyorsított vonaton rapszódikusan nyílt, illetve nem nyílt ki minden ajtó. A fokozott utasellenőrzés helyett célszerűbb volna az ajtók nyitását-zárását ellenőrizni.

Szabadságliget


Fotó: Jurák Reni - 10-es út Facebook csoport

Ízléses peron Szabadságliget megállóhelyen

Lábfelrakós

Azután itt vannak a lábfelrakós kényelem-fetisiszta parasztok is.


Fotó: Steckl Rita

...a lábujjait még a karfa közé is ficcenti, amit utána megfog egy kisgyerek...

Törölgetjük a járatokat

"A 18:20-kor a Nyugatiból induló S72 pontosan beállt, 3 kocsival. Amikor 34-kor odaértem a szerelvény végéhez, 15 perc késé volt kiírva. Ez pompás gondoltam.
5 perccel később a mozdonyvezető arról tájékoztatta a "kedves" utasokat, hogy a késés várhatóan 30 perc lesz - majd eloltotta a világítást.
48-kor beszólt ismét a mikrofonba. Közölte, hogy "törölték" a járatot. Helyette 19:00-kor indul egy G72-es - egy kocsival, az első vágányról.
49-kor az is megérkezett, és megindult az egyetlen kocsi ostroma. Pompás mulatság volt, különösen amikor a jegyvizsgáló hölgy beszólt a heringes dobozba, hogy mennének beljebb, mert ő - mint utolsónak érkező - nem fér fel. Bár másfelől neki van ideje. Cinikus mondatára csak Deutsch Tamás szavainak idézésével tudnék válaszolni. Igaz talpra esett menyecske volt, mert Aquincumtól már a vezetőállásban utazott.
A kéjutazással kapcsolatosan kérdéseim lennének:
1. Ki a fa.. az, aki törölhet egy vonatot ?
2. Ki a fa.. az, aki 3+1 kocsiból álló kapacitás helyett egy kocsira valót állít ki ?
3. Senkinek nem csípi a szemét, hogy az ellopott milliárdok eredménye egy kalap szert sem ér ?" - írja Sándor.

Civil megoldás

A 10-es út Facebook csoportban felvetette valaki, hogy péntektől minden utas viseljen az út alatt láthatósági mellényt - hátha így észreveszi őket a MÁV-Start vezetése.


 

Kommentek

h i r d e t é s