h i r d e t é s

Hatalmas bajban vannak a magyarok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas bajban vannak a magyarok

2022. augusztus 04. - 16:35

Kifutott az egyszeri juttatások jövedelemnövelő hatása és az évtizedek óta nem látott infláció is egyre több háztartás életszínvonalát veti vissza.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kénytelenek csökkenteni fogyasztásukat, illetve érdemben alacsonyabb minőségű termékeket kell vásárolniuk – mondták a Portfolionak kiskereskedelmi források. Az árstopok szétzilálják az kiskereskedelmet, ami miatt nagyon erőteljes vásárlási korlátozások vannak érvényben, de még így is egyre többször van áruhiány a boltokban. Vannak olyan termékek

Naponta többszáz terméket áraztak át a különadó kivetése után. Ilyet még nem láttam

- mondta a Portfolio-nak egy, a kiskereskedelmi szektorra rálátó forrása annak a drasztikus áremelkedésnek a hátteréről, amint az elmúlt hónapokban láthattunk a boltokban akkor, amikor bementünk vásárolni. Idén évtizedek óta nem látott inflációt tapasztalnak a vásárlók, az élelmiszerek esetében 22% feletti a drágulás mértéke éves szinten.

A globális áremelkedési trend mellett Magyarországon belső folyamatok is hizlalták az árakat az első félévben: ilyen volt a minimálbér és a bérminimum 20%-os emelése, illetve az, hogy 1000 milliárd forint feletti összeg hullott a háztartásokra az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj formájában az idei első negyedévben, ráadásul a forint mélyrepülése sem segít.

Az árstopos termékeken elszenvedett veszteség miatt is a többi, nem árstopos termék árát kellett emelniük a boltoknak, hogy kompenzálják a veszteséget. Ebben a helyzetben érkezett a kiskereskedelmet is érintő különadó bejelentése, ami olyan magasra emelte az adókulcsot, hogy az már a szektort ismerő forrásaink szerint veszteségbe taszította volna a az egész szektort. Ezt pedig, érhető módon nem hagyták szó nélkül a vállalatok: azonnali, drasztikus emeléseket hajtottak végre a már egyébként is magas áremelkedés közepette.

500 termék átárazása naponta. Nem hetente, naponta

- mondta egyik forrásuk arról, hogy miként dolgoznak egy-egy láncnál az árrobbanás időszakában.

Már látjuk, a népegészségügyi termékadó emelését is azonnal rátették a termékek árára

- emelte ki egy másik forrásuk, aki a kormányzat egy másik, a cukros termékekre vonatkozó adó emelésének hatásáról beszélt.

Nem csoda, hogy júniusra már kifejezetten gyengén teljesített a kiskereskedelem, amikor 11,7%-os volt az infláció. Havi alapon már a harmadik egymást követő hónapban mérte a kiskereskedelem csökkentését a KSH, az iparcikkek és a bútorok már visszaesnek, vagyis a lakosság elkezdett lemondani arról, amit nem muszáj megvenni.

A következő hónapokban még magasabb lesz az infláció, miközben a megemelkedő rezsire fognak spórolni az emberek. "Már ma is csökkennek a volumenek számos egységben. A következő hónapok még nagyobb visszaeséseket hoznak majd" – fogalmazott forrásunk.

A kiskereskedelemnek gyakorlatilag nincs más választása, hogy mindent áthárítson a fogyasztókra. A globális nyersanyagárak emelkedése alól Magyarország sem tudja kivonni magát, tehát az árak emelése elkerülhetetlen. Ezt már mindenki érzi a saját bőrén, így a kereslet eltolódott a sajátmárkás termékek felé.

Ma már a sajátmárkás kerül annyiba, mint tavaly a prémium

– mondja egy bolti dolgozó. Számos lánc mindeközben igyekszik is kivenni a kínálatából a prémium minőségű árstopos termékeket, hiszen ezeken egyre nagyobb a veszteségük, ahogy nő a beszerzési ár. Ezeket olcsó importtal helyettesítik, amire viszont nagy a kereslet, ezért mennyiségi korlátozásokat kell érvényben tartani. Vannak olyan boltok, ahol pl. már csak 2 kilo csirkemellet lehet venni. A nem árstopos termékeknél is egyértelműen látszik, hogy az olcsóbbak felé fordulnak az emberek.

A helyzet már annyira kiélezett, hogy az egyik forrásunk szerint két választás előtt vannak ma a kiskereskedelmi vállalkozások:

Vagy áthárítanak minden költséget és adóemelést, vagy bezárják a boltot.

Ennek hatására az év második fele gyenge kiskereskedelmi adatokat hozhat majd, hiszen bár értékben egyre többet vásárolnak az emberek (az infláció miatt), volumenében csökkenteniük kell a vásárlásaikat. A júniusban 12%-ot közelítő infláció ma már 14% felett lehet. A beszerzési árak tovább nőttek az élelmiszerek esetében, ahol már 30% feletti az általános drágulás, ez pedig megjelenik a fogyasztói árakban is. Forrásaink szerint szinte mindenki elkezdett spórolni: a várhatóan még magasabb infláció és az őszi-téli rezsiszámla elgondolkoztatja az embereket, hogy mit engedhetnek meg maguknak azután, hogy eltapsolták a kormányzat választások előtti ajándékait. (Portfolio)