h i r d e t é s

Hatalmas fegyverüzletet kötött Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas fegyverüzletet kötött Magyarország

2020. augusztus 13. - 19:26

 

Egymilliárd dollárért vásárol rakétákat Amerikától a Honvédség

Budapest, 2020. augusztus 12. David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot ír alá légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egymilliárd dollárért (mai árfolyamon kb. 293 milliárd forint) vásárol Magyarország a Raytheon által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat és az üzemeltetésükhöz szükséges komponenseket, szolgáltatásokat az Egyesült Államoktól - olvasható nagykövetség hivatalos oldalán.

A beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein amerikai nagykövet ma írták alá. Ez eddig a legnagyobb értékű fegyverbeszerzés, amely megköttetett az Egyesült Államok és Magyarország között. 

A rakéták valószínűleg a hamarosan beszerzésre kerülő NASAMS (National Advance Surface-to-Air System) rakétavédelmi rendszerhez kellenek; a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül Amerikától vásárolja meg a rakétarendszer üzemeltetéséhez szükséges komponenseket. A NASAMS-rendszert egyébként a norvég Kongsberg gyártja.

Az AMRAAM-rakéták a rakétavédelmi rendszeren kívül a Honvédség légierejének Gripen-vadászgépein légiharci célokra is használhatók.

A most létrejövő megállapodási keretösszeg lényegesen magasabb, mint amit korábban sejteni lehetett:. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s