h i r d e t é s

Hatalmas robbanás volt az iráni atomlétesítmény közelében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas robbanás volt az iráni atomlétesítmény közelében

2021. december 07. - 05:53

Komoly robbanás rázta meg a Natanzi atomlétesítmény környékét, az iráni rezsim azonban megmagyarázta a történeteket.

A Maxar Technologies által 2020. június 29-én készült, és július 8-án közreadott műholdkép a közép-iráni Natanzban lévõ urándúsító üzem épületeirõl. 2020. július 2-án egy robbanás után tûz ütött ki a létesítményben, az Iráni Atomenergia Szervezet közlése szerint a balesetben megrongálódott egy félig kész épület, de a centrifugáknak helyet adó létesítményben nem esett kár, és emberi sérülés sem történt. - Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

Hatalmas robbanást lehetett hallani Badroud városát, amely mintegy 20 kilométerre található a natanzi dúsítóktól. Az iráni katonaság szóvivője azonban elmondta, hogy ez egy hadgyakorlat része volt, ezért nem érdemes aggódni.

„Az egyik rakétarendszerünket teszteltük a régióban, hogy biztosítsuk az állam készenlétét, ezért semmi ok az aggodalomra” – idézte a Daily Mail a szóvivőt.

Az első beszámolók azonban inkább arról szóltak, hogy egy beazonosítatlan drónt is lelőttek, ami éppen a robbanás hangjának helyszínénél körözhetett. Egy szemtanú közölte, hogy többen is látták, ahogyan a drónt hangosan felrobban.


Forrás: dailymail.co.uk

Az iráni állami tévé szerint azonban szó sincs drónról, az iszlám köztársaság a saját légvédelmi rendszerének gyorsbevetési egységét tesztelte és a robbanást egy rakéta okozta, amelyet a gyorsreakció tesztelése érdekében lőttek fel.

Nem véletlen, hogy az iráni hadsereg most hajtott végre tesztet, az elmúlt idők során ugyanis Izrael több alkalommal is jelezte, hogy semmitől nem riadnak vissza annak érdekében, hogy megakadályozzák az iráni atomprogramot.

Izrael eleve ellenzi a tárgyalásokat, amit a nyugati nagyhatalmak folytatni az iráni atomprogramról, hogy visszatérjenek a 2015-ös atomegyezményhez. Egy céljuk van, hogy megakadályozzák az iráni atomfegyver kifejlesztését. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s