h i r d e t é s

Hatalmasat szakítottak a bankok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmasat szakítottak a bankok

2016. május 25. - 13:40
0 komment

Két és félszeresére nőtt a magyarországi bankok adózás előtti nyeresége az idei év első három hónapjában - írja az Index.

Fotó: Index

A hitelintézetek összesen 198,5 milliárdos eredményt értek el - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB adatai szerint a 130 hitelintézetből 74 zárt nyereséggel, ők összesen 212,6 milliárd forintos eredményt könyveltek el. Ötvenhat bank jelentett veszteséget, ők összesen 14,1 milliárd forintot buktak az első negyedévben.

Az előző év hasonló időszakában a hitelintézeti szektor eredménye 74 milliárd forint volt, tehát a mostani adatok 168,2 százalékos adózás előtti profitnövekedést jelentenek.

A kamatbevételek ugyan éves alapon 18,3 százalékkal csökkentek, de ennél jóval jelentősebben, 46 százalékkal estek vissza a kamatráfordítások. A működési költségek pedig mindössze 0,4 százalékkal nőttek.

A hitelek bruttó állománya 5,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, de emögött leginkább a külföldre nyújtott hitelállomány megugrása áll, amely 41,7 százalékkal emelkedett.

Az adatokból az is kiderül, hogy valamivel nőtt a hitelezés Magyarországon is, de nem jelentősen. Viszont a hitelállományban nagy leépülés van, a vállalkozások és a lakosság is szabadul próbál az adósságtól. Jelentősen csökkent a késedelmes hitelek aránya is.

A hitelintézetek átlagos eszközjövedelmezősége (ROA) az elmúlt évi 0,1 százalékról 0,5 százalékra nőtt az első negyedévben. A március végéig eltelt tizenkét hónapban az átlagos tőkejövedelmezőség (ROE) 1,1 százalékról 5,2 százalékra javult - írta az MTI az MNB adatai alapján.

 

index.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky