h i r d e t é s

Hatéves lány nyert pert az oktatási minisztérium ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatéves lány nyert pert az oktatási minisztérium ellen

2021. október 12. - 09:22

Egy 6 éves kislány pert nyert az egyiptomi oktatási minisztérium ellen, miután egy Beheira kormányzóságbeli általános iskola elutasította a második osztályba való beiratkozását.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az alexandriai közigazgatási bíróság elnöklő bírája, Mohamed Abdel-Wahab Khafagy elrendelte, hogy a kislánynak kártérítést ítéljenek meg az őt ért erkölcsi károkért, miután az Abu El Matamir iskola megfosztotta attól, hogy második osztályos tanuló legyen, noha az első osztályt elvégezte.

"Nagyon szeretek tanulni, és jó vagyok [a tanulmányaimban] az iskolában. Emellett nagyon jól tudok rajzolni, és ezek az én rajzaim. Öt éves és néhány hónapos voltam [akkor], és átmentem az első osztályon a Wadi El Natroun-i iskolámban, és az első helyen végeztem [a társaim között]" – mondta a lány. 

Hozzátette, hogy ezután egy falu költöztek, ahol az egyik szomszédja édesapja beíratta egy közeli iskolába, ahol azonban azt mondták neki, hogy túl fiatal, és nem kezdheti meg a második osztályt, hanem ismét elsőbe kell járnia, ezért azt mondta az édesapjának, hogy bíróságra kell menniük – írja az Egypt Today

Ezután az elnöklő bíró megkérdezte tőle: „”Mi késztetett arra, hogy egy egész évet várj, hogy bírósági ügyben kötelezd az iskolát, hogy felvegyenek a második osztályba?“.  A lány azt válaszolta: „Nem akartam apukámat terhelni az ügy költségeivel. Ő egy földműves és egy olyan ember, aki nem keres túl sokat.  De én, bíró úr, 100 egyiptomi fontot félretettem a zsebpénzemből egy év alatt, és ez kényszerített arra, hogy megismételjem az első osztály tanulmányait.“

"Amikor a második év véget ért, azt mondtam apámnak, hogy: menjünk a bíróhoz" – mondta a lány.

Miután meghallgatta a panaszát, a bíró elrendelte, hogy az Oktatási Minisztériumnak 3000 egyiptomi font erkölcsi kártérítést kell fizetnie a kislánynak. A bíró azt is mondta, hogy az ítélete nem támadható meg.

„A kislánynak az általános iskola első osztályába való újrafelvételének kikényszerítése az előző évi sikerei ellenére ellentmond a modern tudományos alapelveknek. Az egyik oktatási fokozatból a másikba való átlépésnek az érdemek és a kiválóság elvén kell alapulnia, nem pedig a tanuló életkorának elvén“ – emelte ki a bíró.

"Én csak 100 fontot veszek el. Az apám, vigye a többit" – válaszolta a lány boldogan. (liner.hu)