h i r d e t é s


Havas eső, havazás is lehet!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Havas eső, havazás is lehet!

2018. január 13. - 05:36

 

Szombaton ismét sok lesz a felhő fölöttünk és elszórtan várható kisebb eső, később havas eső, havazás. - írja az Időjárás.hu.

Lassan tovább csökken a hőmérséklet. Vasárnap reggel már fagyni fog, napközben viszont némi napsütésben is reménykedhetünk.

Délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, elszórtan számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, a hegyekben hószállingózásra.

Délután többször erősen felhős lesz az ég, elszórtan kisebb eső, havas eső, havazás várható. Élénk lesz a keleti, északkelti szél.

A legmagasabb hőmérséklet 1, 6 fok között várható.

Vasárnap délelőtt északkelet felől csökken a felhőzet, főleg nyugaton eleinte az erősen felhős égből még helyenként kisebb havazás, hószállingózás lehet. Délután tovább csökken a felhőzet és kisüt a nap, csapadék már nem várható. Élénk lesz a keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, 4 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton napközben front nem érkezik térségünkbe, de nem alakul kedvezően az élettani helyzet. - írja a meteoklinika.hu.

A nyirkos, felhős idő azonban továbbra is alacsony hő- és komfortérzetet okoz, a tartósan borongós tájakon fáradékonyság, rosszkedv is jelentkezhet. A változékony időben, a fokozatosan csökkenő hőmérséklet mellett a kerengési panaszok erősödhetnek fel, vérnyomás-ingadozás alakulhat ki.

Az időnként erős légmozgás hatására fejfájás jelentkezhet, emellett ingerlékennyé és türelmetlenebbé is válhat. A megterhelő helyzet és az erősödő szél miatt emellett még akkor is tapasztalhat alvászavarokat, ingerlékenységet és nyugtalanságot is, ha nem kifejezetten frontérzékeny. Alvászavarok ellen tartós megoldást a fényterápia jelenthet.

A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. Immunrendszerét erősítse C- és D-vitaminnal, valamint magnéziummal, hiszen a fokozott igénybevétel hatására fogékonyabbá válhat a kórokozókkal szemben. Kerülje most a nehéz, zsíros ételeket, a puffasztó zöldségeket mint a karalábé vagy a karfiol. A gyomrot kímélő, vitamindús fogásokat válassza: fogyasszon több halat, almát, banánt.

A légszennyezettség mértéke kissé tovább emelkedett. A nitrogén-oxidok és a PM10 mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket. Egyre többen fűtenek, a szén- és fatüzelésű kazánokból, valamint az autók kipufogókból származó káros anyagok feldúsulására lehet számítani szinte az egész ország területén.

A közlekedés során az élénk, erős szél nagymértékben ronthat a menetstabilitáson, és ingerlékeny, figyelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt, vezessen óvatosan! Tartson nagyobb követési távolságot, sokfelé pedig nedves útszakaszokra is fel kell készülni!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.h i r d e t é s

betöltés..

;