h i r d e t é s

Havas napra készülhetünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Havas napra készülhetünk

2019. január 08. - 06:13

 

A következő napokon sorra érkező frontok erősen változékony időt eredményeznek. A csapadék számos formájával találkozhatunk: lesz hó, havas eső, ónos eső és eső is! - írja az Időjárás.hu

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Délelőtt az ország nagy részén felhős, csapadékos idő várható. A csapadék formája nagyrészt hó lesz, a Dunántúlon havas esőre és ónos esőre is számítani kell. 

Délután a borult vagy erősen felhős ég mellett a Duna vonalában és attól keletre havazás várható, a Dunántúlon havas eső, ónos eső és eső is eshet. Élénk lesz a délnyugati szél, a délutáni csúcsértékek -5, 3 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden melegfront érkezik fölénk. Az érzékenyek migrént és fáradékonyságot tapasztalhatnak, de a változékony időben további tünetek is jelentkezhetnek! - írja a meteoklinika.hu

A tünetek mérséklése érdekében fogyasszon több folyadékot, naponta 2-3 csésze tea a fáradtság leküzdésében is segíthet. A melegfront először az északi és a Dunántúli tájakon érezteti hatását, majd délutántól már országszerte jelentkezhetnek a tünetek.

A front csapadékrendszere sokfelé csapadékos, változékony időt okoz. A változékonyság következtében vérnyomás-ingadozás és szívpanaszok jelentkezhetnek, melyek a következő napokon is tartósan előjöhetnek. Az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztettek, ők lehetőség szerint kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket.

Az éjszakai időszakban erősen lehűl a levegő, a hófödte, derült tájakon, akár -10, -15-ig is lecsökkenhet a hőmérséklet. A zord, hideg hatására többen sajgó ízületekkel ébredhetnek és az ízületi bántalmak napközben is fennállhatnak. A panaszok mérséklésére megoldást jelenthet egy átmozgató torna és a végtagok melegen tartása!

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, nem ajánlott hosszabb időt a szabad levegőn tölteni. A csapadék változó halmazállapotban érkezik, a hó mellett havas esőre és ónos esőre is készülni kell, amely fokozott veszélyt jelent. A csapadék, alacsony hő-és komfortérzetet eredményez, rendkívül nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni. Amennyiben mégis szabadtéri tevékenységet tervez, ügyeljen arra, hogy a réteges és vastag öltözet mellett viseljen sálat és sapkát!

A levegőminőség jó, jelentős légszennyezettség növekedés a következő napokon nem várható.

A közlekedésben nagy balesetveszéllyel célszerű számolni. A hó és ónos eső hatására csúszóssá vált utakon megnő a féktáv, könnyen megcsúszhat, ha nem vigyáz. Amennyiben ónos esőt észlel, nem ajánlott útnak indulni! A balesetek elkerülése érdekében vezessen a megszokottnál lassabban és körültekintőbben!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s