h i r d e t é s

Havazás közeleg!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Havazás közeleg!

2019. november 30. - 06:17

 

Megérkezik az igazi tél: a hétvégén erősen lehűl a levegő, amihez a jövő hét elején havazás is társul! - írja az Időjárás.hu

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Délelőtt a Tiszántúlon közepesen, másutt gyengén felhős lesz az ég, keleten néhol gyenge csapadék előfordulhat.

Délután sok napsütés várható, a Dunántúlon egy-egy zápor, hózápor kialakulhat. Az északnyugati irányú szél megerősödik, a délutáni csúcsértékek 3, 8 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet, másutt kissé felhős vagy derült lesz az ég. Délután a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, másutt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést. Élénk lesz a délkeleti szél. Kora délután 2, 7 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szombaton északnyugat felől egy gyorsan mozgó hidegfront éri el térségünket. - írja a meteoklinika.hu

A front gyorsan átrobog felettünk, a délutáni órákra már el is hagyja az országot. A frontérzékenyek szervezetétét fokozott terhelés éri ilyen és ehhez hasonló helyzetben. Nagyon gyakoriak a görcsös panaszok, mint például a göcsös fejfájás, az izom-és hasigörcsök. A front átvonultát követően megerősödik az északnyugati irányú szél, amely tovább ront az élettani helyzeten és többeknél okoz tartós, valamint intenzív fejfájást, nyugtalanságot és ingerlékenységet. A panaszokon úgy enyhíthet, ha már a reggeli óráktól odafigyel a fokozott folyadékbevitelre és megpróbálja tudatosan is elkerülni a stresszes, feszült helyzeteket.

Nagy mértékű változékonyságra ezen a napon még nem kell készülni, de a Dunántúlon helyenként előfordulhat futó zápor, futó hózápor. A kis mértékben változékony idő már okozhat vérnyomás-ingadozást, de ez csak a fokozottan időjárás-érzékenyeknél lesz jellemző.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, számottevő csapadék nem lesz. Az erős szél jelentősen ront az amúgy is alacsony hőérzeten, nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni. Érdemes pár órát a friss levegőn tölteni, de nem szabad megfeledkezni az évszaknak megfelelő réteges és vastag öltözetről!

A légszennyezettség az ország egészét nézve közepes, de a nagyobb városokban káros, Miskolcon veszélyes a levegő minősége. A levegő szállópor koncentrációja elérheti a magas szintet.

A közlekedés során az erős oldalszél okozza a fő veszélyt. Az erős oldalszél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, a balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel. Abban az esetben, ha még nem cserélt autóján téli gumiabroncsokat mindenképp tegye meg az egyre közelgő havazás előtt!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s