h i r d e t é s

Hazaérkeztek az utolsó magyar katonák is Afganisztánból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hazaérkeztek az utolsó magyar katonák is Afganisztánból

2021. június 09. - 13:13

Tizennyolc év után kivonulnak a térségből a magyar katonák is, miután a NATO áprilisban úgy döntött, megkezdi csapatai visszavonását.

Családtagjaik köszöntötték a kecskeméti repülőtéren az Afganisztánból hazatérő utolsó magyar katonákat.

Június 8-án este érkeztek vissza az utolsó, Afganisztánban feladatot teljesítő magyar katonák, akiket családtagjaik vártak a kecskeméti repülőbázison.

Az elmúlt 18 évben több ezer magyar katona látott el Afganisztánban számos feladatot: a könnyűlövészszázadtól és a helikopterkiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is, mondta el a katonák földet érésekor Ruszin-Szendi Romulusz parancsnok.

Az eseményen résztvevők megemlékeztek arról a hét bajtársukról is, akik sosem térhettek vissza afganisztáni küldetésükből.


Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái.


Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka átvette az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót Virág Zoltán ezredestől, és azt mondta, a lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve a közös biztonság érdekében 18 éven keresztül végrehajtottak.


A képen Virág Kolos bújik édesapja, az Afganisztánból hazatért Virág Zoltán ezredes karjai közé.

Képek: Ujvári Sándor/MTI / Szabad Európa

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”