h i r d e t é s

Heller Ágnes: a nemzetállamok megerősödése háborúhoz vezet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Heller Ágnes: a nemzetállamok megerősödése háborúhoz vezet

2019. május 11. - 18:45

 

A hatalom természete, hogy mindig szüksége van további elfoglalni valókra - mondja a filozófus, amikor az orbáni rendszer kielégítetlen vágyait elemzi. 

Heller Ágnes - MTI Fotó: Bruzák Noémi

Orbán nem populista, hanem etnikai nacionalista, Európa jövője pedig az Európai Unió, amihez viszont európai öntudat kellene - mondta a 90 éves Heller Ágnes, aki a Folyt. köv. című műsorban beszélgetett a Klubrádió munkatársaival.

A filozófus szerint a független nemzetállamok megerősödése és Európa meggyöngülése háborúhoz vezet, mert a szuverén államoknak szuverén hadseregekre van szükségük. Fontos különbség, hogy amíg 1914-ben világháború lett az európai háborúból, az ma már nem fordulna elő, mert Európa nem olyan jelentős, mint száz évvel ezelőtt. Heller beszélt az orbáni hatalom kielégíthetetlen vágyairól is, a gazdaság és a politika eluralása után a kultúra bekebelezése kezdődött, azt majd követi más, a hatalom természete, hogy mindig szüksége van további elfoglalni valókra. Heller Ágnes megismételte azt is, amit tavaly a parlamenti választások idején mondott: Orbánt csak jobbközép összefogással lehet megbuktatni. Ha a baloldali erők külön-külön próbálkoznak, jelentette ki, abból nem jön ki semmi sem.  

Az adást >> ide kattintva << lehet meghallgatni.


 

h i r d e t é s