h i r d e t é s

Hét ágra fog sütni a májusi nap, csak néhány gomolyfelhő kavarhat be

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hét ágra fog sütni a májusi nap, csak néhány gomolyfelhő kavarhat be

2020. május 04. - 06:15

 

Hétfőn délelőtt a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz. - írja az idojaras.hu.

Délután nyugat felől gomolyfelhők érkeznek, de emellett is sütni fog a nap. Csapadék nem alakul ki. Az északi szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn fontmentes, kellemes időre van kilátás. Az aktív pihenésre kiváló alkalom nyílik, de legyünk óvatosak, mert erős lesz az UV-B sugárzás! Emellett egyéb, enyhébb tünetek is felléphetnek. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn nem éri el front a Kárpát-medencét, kellemes lesz az idő. A sok napsütés jótékonyan hat hangulatunkra, közérzetünkre, a dolgos hétköznapok alatt is feltöltődhetünk egy kis energiával. A regenerálódás fontos, használjuk ki a nyugodt időt, ugyanis az elmúlt napok változékonysága igénybe vette a szervezetünket. Reggel ugyan helyenként kissé hűvös lesz, ezért ajánlott a réteges öltözet, és az ízületi panaszokkal élőknél is jelentkezhet kisebb fájdalom, délelőtt azonban gyorsan melegszik a levegő. Sokan stresszesek mostanában, ez a változékonyság is ronthatott a helyzeten.

A napsütés hatására javulhat az általános közérzet, aktívabbnak, energiával telinek érezhetjük magunkat, a szép idő pedig sokakat a szabadba csábít. Az idősebbeknél, a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknél viszont a melegedés enyhébb panaszokat válthat ki, vérnyomás-ingadozás is felléphet. Ebben az esetben kímélje magát, kerülje a nehéz fizikai munkát, pihenjen sokat.

Fontos, hogy a déli órákban erős lesz az UV-sugárzás, ezért mindenképpen gondoskodjon bőre megfelelő védelméről! Használjon legalább 20-as, az érzékenyebb bőrűek és a kisgyermekek pedig 30-as faktorszámú fényvédő szert! A legmelegebb órákban kerülje a tűző napon való tartózkodást, ha mégis napra megy, a naptej mellett a megfelelő öltözetre is ügyeljen. Ruházata készüljön természetes anyagból, szellős, könnyű, lehetőleg világos színű legyen. Fejét óvja kalappal, szemét pedig napszemüveggel! Belsőleg is felkészíthetjük bőrünket a káros sugarak ellen: a sárgarépa, a paradicsom sok béta-karotint tartalmaz, folyamatos fogyasztásukkal elősegíthetjük a hosszabb távú védelem kialakulását.

A meleg miatt jelentősen megnövekszik a levegő pollentartalma. A legtöbb panaszt a nyírfa okozza, emellett a tölgy és a platán virágpora található meg nagyobb mennyiségben a légkörben. Az allergiások kerüljék a réteket, parkokat, ne szellőztessék az ágyneműt a szabadban! Utazáskor ne tekerjék le az ablakot, valamint mossanak hajat lehetőleg minden este! A sétára legmegfelelőbb a korareggeli és az esti időszak, ekkor van a legkevesebb pollen a levegőben.

Markáns, a közlekedésre veszélyes időjárási jelenség nem várható. A napfény viszont zavaró lehet, készítsen napszemüveget az autóba! A nagy meleg az érzékenyebbeknél problémát okozhat a koncentrálásban, ha hasonlót tapasztal, iktasson be egy kis pihenőt az út során.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s