h i r d e t é s

Hétfőn még meleg lesz, majd jön a lehűlés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hétfőn még meleg lesz, majd jön a lehűlés

2017. április 03. - 07:03

 

Hétfőn kezdetben még országszerte az előzőekhez hasonló kora nyárias idő lesz, délután azonban északon már a felhők is megjelennek - írja az Időjárás.hu.

Itt estefelé egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat, keddtől pedig szórványos csapadék, erősödő szél lesz jellemző, és lehűlésre is számítani kell.

Április2-án az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt: Békéssámsonban 26,3, a fővárosban 25,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. (MTI)

Szombaton megdőlt a budapesti melegrekord: Újpesten 23,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez 0,1 fokkal magasabb, mint az eddigi, 2016-os csúcsérték. (MTI)

Délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem várható. Délután eleinte országszerte kevés lesz a felhő, majd észak, északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet. Csapadék nem valószínű.

A Dunántúlon élénk lesz az északi szél, máshol csak délután kezd élénkülni a légmozgás.

A hőmérséklet 18, 25 fok között tetőzik.

idojaras.hu

Orvosmeteorológia

Hétfőn délután észak felől egy gyenge hidegfront érkezik térségünkbe, emiatt a nap második felétől az északi tájakon átmenetileg mérséklődnek a melegfrontra érzékenyek panaszai - írja a meteoklinika.hu.

Aznap estétől csökkenhet az álmatlanság, pihentetőbb lehet az alvás, és a koncentrálási problémák is mérséklődhetnek, addig azonban még számolnia kell ezekkel a tünetekkel. 

Máshol a napok óta tapasztalt migrén mellett erősödő gyulladásos bántalmak is jelentkezhetnek, az érintettek kerüljék ezekben a napokban a tejtermékek fogyasztását. Amennyiben vérnyomásproblémákkal él, akkor vérnyomás-ingadozás, rosszullét is jelentkezhet, különösen a délnyugati területeken. Javasolt galagonyateát fogyasztani, ebből egy-két csészével igyon meg még a délelőtt folyamán. A munkahelyén észreveheti, hogy csökken a teljesítőképessége, koncentrálási problémák léphetnek fel.

Napos lesz az idő, ez javítja a hangulatot, a kedélyállapotot, a melegfrontra kevésbé érzékenyeknél jó hangulatot kelthet. Este viszont már az említett hidegfront okozhatja a panaszokat: ekkor a görcsös bántalmak erősödése várható.

Az UV-sugárzás a déli órákban többfelé eléri az erős fokozatot, az érzékeny bőrűeknek ajánlott az óvatosság: akár 20 perc alatt is megpirulhat a bőrük, ilyen esetekben ne tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon.

A legtöbb virágport a nyárfa, a nyírfa, a kőris és a fűzfa bocsátja most a levegőbe, így ha ezek közül érzékeny valamelyikre, akkor egyre fokozódó tüneteket tapasztalhat. Ez lehet orrfolyás, tüsszögés, de akár szemviszketés is. Az allergia időszakában ajánlott inkább a lakásban szárítania a mosott ruhákat, és a szabadtéri sportolást is időzítse inkább a kora reggeli órákra.

A közlekedés során számítson arra, hogy gyakran a napsütés is zavarhatja a vezetésben, nyugaton pedig élénk oldalszél ront a menetstabilitáson. Még mindig sok a figyelmetlen sofőr, ami szintén növeli a balesetveszélyt, vezessen fokozott körültekintéssel!

 

meteoklininka.hu


 

h i r d e t é s