h i r d e t é s

Hétszáz tanár hetven iskolában sztrájkol

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hétszáz tanár hetven iskolában sztrájkol

2022. december 02. - 10:04

Országszerte több mint 70 iskolában közel hétszázan sztrájkolnak december 2-án, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig december 8-ra újabb országos munkabeszüntetést hirdetett.

Forrás: Erdős Dénes/Népszava

A Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása szerint az országban december 2-án reggel 6-ig 697 pedagógus jelezte 71 iskolából, hogy részt vesz a határozatlan idejű munkabeszüntetésben. A tiltakozásba bekapcsolódó intézmények többsége fővárosi, de a vidéki iskolákban is egyre több pedagógus szünteti be a munkát határozatlan időre. Több intézmény - például a kirúgások által legjobban érintett Karinthy Frigyes Gimnázium és a Vörösmarty Gimnázium - ki sem nyit pénteken.

A tömeges munkabeszüntetést azután kezdte el több száz pedagógus, hogy szerdán három fővárosi gimnáziumból nyolc kollégájukat kirúgták (hatot a Karinthy Frigyes, egyet az Eötvös József, egyet pedig a Vörösmarty Gimnáziumból).

A budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus kapott figyelmeztetést: amennyiben folytatják az engedetlenkedést, az az állásukba kerülhet.

Pénteken a budapesti Eötvös József Gimnázium bejáratát diákok fogják elzárni, a Karinthy Gimnázium pedagógusai pedig kirúgott kollégáikkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak. A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban néma gyásznapot tartanak a szakórákon. A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tantestületének többsége is csatlakozik a szolidaritási megmozdulásokhoz.

A kirúgások miatt szombaton délután öt órára tüntetést szervezett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ épülete elé.

December 8-ra pedig újabb országos sztrájkot hirdetett a PDSZ.

Közben a Belügyminisztérium (BM) bejelentette: minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülője, gondviselője kitöltheti azt a kérdőívet, amelynek kérdései "az oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák". A kérdőív a Kréta rendszeren keresztül 2022 decemberében lesz ütemezetten elérhető. Kitöltése anonim, nem kell hozzá személyes adatot megadni. A kérdőívet fejlesztők kiiktatták a Kréta rendszer sajátosságát, így a válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt.

A kérdések a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A kérdőíven szereplő kérdéseken túl lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a tárcához.

A BM elkötelezett az oktatás minőségének javítása és amellett, hogy a gyermekek megfeleljenek a jövő kihívásainak; ezért szeretné megismerni az érintettek véleményét, amit figyelembe vesz a köznevelési rendszer megújítására vonatkozó fejlesztési terveiben. (hrportal.hu)