h i r d e t é s

"Híd a munka világába" (ORÖ)

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Híd a munka világába" (ORÖ)

2018. március 12. - 15:51

 

Minden napra egy ügy a Fekete könyvből

Farkas Flórián és Orbán Viktor - Fotó: Forrás: Facebook / Orbán Viktor

2015 januárjában Hadházy Ákos (LMP) annak a gyanújának adott hangot, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a roma munkanélküliek álláshoz jutásának segítésére szánt összegeket felelőtlenül, az eredeti célnak nem megfelelően költötte el.

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet 2014 márciusában alakult, elnökének pedig Farkas Flóriánt, a szövetkezet konzorciumi vezetőjét, az ORÖ akkori elnökét választották. A szövetkezet mintegy ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel roma munkanélküliek álláshoz segítésére. A pénzből 205 millió forintért irodaházat vásároltak a Gellérthegy utcában, valamint tíz használt gépkocsit vettek bérbe fél évre, darabonként közel hárommillió forintért. De beszerzésre kerültek még irodabútorok (bruttó 31 millió forint) és informatikai eszközök (bruttó 21 millió forint) is, továbbá 26 millió forint ment el iroda felújításra, valamint két tanulmány készült, az egyik 19, a másik 31 millió forintért. A felvetésekre válaszul az ORÖ tizenkét képviselője rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy kezdeményezzék az önkormányzat átvilágítását, ám az határozatképtelennek bizonyult. Az ügyben büntetőeljárás indult, aminek keretében a Fővárosi Főügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, ennek teljesítését pedig a NAV bűnügyi nyomozóira bízták. Jelenleg 60100- 51/2015. bűnügyi számon különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás, amelynek határideje 2018. február 24. lejárt, ám a határidő meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsított személy felelősségre vonására eddig nem került sor.

Más büntetőeljárások is folynak a kisebbségi érdekvédelmi szervezetnél. Hivatali visszaélés miatt hat személyt gyanúsítottak meg, köztük az ORÖ egyik elnökségi tagját is. Az eljárás a 2016. év elején indult, miután napvilágra került egy hangfelvétel, amelyen elhangzott, hogy Farkas Flórián legalább hat képviselővel kötött féléves tartamra „munkaszerződést” havi 350 ezer forintos fizetéssel cserébe azért, hogy az érintett képviselők az azóta már lemondott elnökkel szemben politizáljanak. A Romnet szerint 2017. október elején több megyében is egyszerre tartottak házkutatást az adónyomozók az ORÖ volt irodáiban. Ezeket többnyire cigány önkormányzati képviselők üzemeltették, egyes esetekben a saját 39 ingatlanjukban, amiért havi 450 ezer forint bérleti díjat is felvettek. Ezért az adóhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódik. Az ORÖ 2017 decemberében törölte a Roma Önkormányzat támogatásának tizedét kitevő elnöki keretet, amellyel korábban Farkas Flórián szabadon rendelkezhetett. Az ORÖ két képviselője állítása szerint Farkas 2011-14 között közel 300 millió forint elköltéséről dönthetett, az ORÖ felé fennálló beszámolási kötelezettségének pedig nem tett eleget. A képviselők feljelentést is tettek az ügyben, ám az ügyészség nem indított nyomozást.

A Híd a munka világába programon belüli szabálytalan pénzköltést az EMMI vizsgálata is megerősítette, a minisztérium így visszakövetelte a már kifizetett 1,6 milliárd forintot. Ezt – 300 millió forint híján – az ORÖ a kormány által soron kívül megítélt speciális támogatásból törlesztette. A maradék 300 millió forintot feltehetőleg abból a pénzből tudja majd visszafizetni a kisebbségi érdekvédelmi szervezet, amelyet a kormánytól kapnak a Híd a munka világába program keretében megvásárolt budai ingatlanért, az adósságot azonban máig nem törlesztették.

romnet.hu / parlament.hu / romnet.hu

 

A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítették. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.


 

h i r d e t é s