h i r d e t é s

Hideg, szeles napra készülhetünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hideg, szeles napra készülhetünk

2019. december 29. - 06:03

 

Egyre hidegebb levegő áramlik fölénk - írja az Időjárás.hu

Délelőtt fokozatosan csökken a felhőzet, csapadék nem alakul ki. 

Délután általában gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható. Erős lesz az északi szél. -2, 3 fok között tetőzik a hőmérséklet. 

Hétfőn délelőtt derült lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután folytatódik a gyengén felhős, derült idő, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél mérsékelt lesz. -1, 4 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem érkezik front, de a nap nagy részében továbbra is hidegfront jellegű hatás érvényesül. Ezen kívül az erős széllel érkező hidegebb levegő is okozhat intenzív panaszokat. - írja a meteoklinika.hu

A beáramló hűvösebb levegő határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet, az érzékenyebbeknél görcsös típusú fejfájás, izom- és hasi görcsök még ezen a napon is megjelenhetnek, de az élénk, többfelé erős lökésekkel kísért szél másoknál is hasonló tüneteket válthat ki. Sok folyadék (lehetőleg ásványvíz vagy meleg zöldséglevesek) fogyasztásával javíthat a helyzeten, de az is jót tehet, ha napközben többször megmasszírozza a halántékot. Emellett azt is észreveheti, hogy a megszokottnál ingerlékenyebb, türelmetlenebb – ezt ellensúlyozandó próbálja kerülni a felesleges stresszel járó helyzeteket. A nap elején ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, amik a következő napokban várhatóan tovább erősödnek, és tartóssá válnak.

A szabadtéri tevékenységek idejére öltözzön vastagon, rétegesen, a sok napsütés ellenére ugyanis igen alacsonyan alakul a hőérzet, az erős szél rontja a komfortérzetet is. Sapkával, sállal védekezzen a megfázás ellen, fontos, hogy a fülét is takarja el. A kevésbé szeles északkeleti vidékeken azonban jól felöltözve ajánlott sétát tenni a friss, tiszta levegőn, a napsütés hatására javulhat a hangulat is, emellett a napfény segít a D-vitamin képződésében is.

Jó hír, hogy az erős légmozgás hatására továbbra sem tudnak felhalmozódni a káros anyagok, már északkeleten is kitisztult a levegő, és jelentős romlás a nap folyamán nem várható.

A közlekedést elsősorban a Dunántúlon és a középsőországrészben nehezíthetik erős széllökések, melyek jelentősen ronthatják a járművek menetsatbilitását. Napközben a türelmetlen, ingerlékeny sofőrök miatt is megnő a balesetveszély, tartson nagyobb követési távolságot!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s