h i r d e t é s

Hidegfronttal robban be az ősz!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hidegfronttal robban be az ősz!

2018. augusztus 25. - 06:32

 

A hétvégén 10-15 fokot zuhan a hőméréséklet egy erős hidegfront miatt, vasárnap sok eső is lehet! - írja az Időjárás.hu

A jövő hétre megnyugszik az idő, és végre kellemes napok következnek!

Délelőtt a legtöbb helyen alapvetően napos idő lesz jellemző, északnyugaton azonban egyre többfelé befelhősödik, beborul az ég. Számottevő csapadék nem valószínű. 

Délután északnyugaton sok lesz a felhő, míg máshol a napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg. Ezekből helyenként zápor, zivatar is kialakulhat, a felhős északnyugaton pedig gyenge eső fordulhat elő. Kezdetben a délies, majd egyre többfelé az északnyugatira forduló szelet kísérik élénk lökések, zivatarban erős, viharos széllökés is lehet.

A délutáni órákban 22, 34 fokot mérhetünk: északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg a Tiszántúlon a legmelegebb.

Orvosmeteorológia

Rendkívüli veszélyeket rejt a hőség és azt követő hidegfront!- írja a meteoklinika.hu

Szombaton kezdetben még folytatódik a megterhelő hőhullám, ami már akkor is nagy igénybevételt jelent önre is, ha alapvetően egészséges szervezettel rendelkezik. A kánikula mellett most már a magas páratartalom, a fülledtség is terhel, az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. Feltétlen készüljön erre, és még mindig kerülje el a megerőltetéseket! A zivatarok idején az asztmások állapota romlik, amennyiben ön is az érintett csoportba tartozik, akkor vihar idején tartózkodjon zárt helyen és pihenjen le! Továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, nagyon fontos, hogy mindig legyen önnél elegendő mennyiségű folyadék, a tűző napot pedig kerülje el, akár életveszélyes is lehet a szabadban tartózkodás!

Napközben érkezik meg a markáns hidegfront a Dunántúlra, éjszaka pedig a keletebbi tájakat is eléri. A front nyomában markáns hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek. A megterhelő hőség kis megszakításokkal több mint egy hónapja tart, ami extrém megterhelést jelentett még az egészségesekre nézve is, ez az intenzív változás pedig legalább ilyen megterhelő mindenki számára. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély is. A mindenórás kismamáknál akár a szülés is beindulhat. 

A görcskészséget megnövelt magnézium-bevitellel mérsékelheti, erre jó megoldás lehet, ha több spenótot, mandulát vagy teljes kiőrlésű lisztből készített pékárut fogyaszt, de az intenzívebb panaszok ellen magnézium-készítmények ajánlottak. Mindenkinek ajánlott a sok pihenés és a nyugalom, a kimerült szervezetet érő hatások intenzívebben jelentkeznek.

A pollenterhelés közepes, záporok után fél órával átmenetileg szinte minimálisra csökken, az allergiásoknak érdemes ezeket az időszakokat kihasználni szabadtéri tevékenységeik elvégzésére.

Az UV-sugárzás időben és térben ingadozó lesz, azonban 11 és 15 óra között még mindig magas a leégésveszély! A strandokon fokozott bőrvédelem szükséges, fürdőzés után pedig mindig ismételje meg a krémezést!

A közlekedést nyugaton délutántól elsősorban az erős szél veszélyezteti, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is balesetet okozhatnak. A zivatarokban nedves, csúszós útszakaszokkal, felhőszakadással is találkozhat, vezessen lassabban, óvatosan, tartson nagyobb követési távolságot, szükség esetén álljon félre. A hőségben szétszórtság, figyelmetlenség, illetve ingerültség is jellemző, csak akkor induljon útnak, ha feltétlenül szükséges!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s