h i r d e t é s

Hogyan alakítsunk ki egy gyerekbarát kertet?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan alakítsunk ki egy gyerekbarát kertet?

2020. április 13. - 16:29

 

A tavasz beköszöntével és a karantén idején a kertes házak tulajdonosai nagy kincs birtokában vannak. Az alábbiakban tippeket, ötleteket adunk kisgyermekes családoknak, hogy olyan kertet alakíthassanak ki otthonukban, ahol a kicsik szabadon, biztonságban játszhatnak a friss levegőn.

Forrás: vasmuszakibolt.hu

Igaz, hogy a kert magában is vonzó a gyerekek számára, azonban egy kis kreativitással és tereprendezéssel még többet nyújthat.

Első körben vegyük számításba, hogy mit szeretnek csinálni a gyerekek. Ne akarjunk játszóteret építeni. Szaladgálás, hintázás, homokozás, kavicsgyűjtés, kertészkedés, fára mászás, ugrálás… ezek mind-mind olyan tevékenységek, amik hozzájárulnak a gyerekek testi-lelki fejlődéséhez.

Mi legyen egy család kertjében?

  1. Fák a fáramászáshoz
  2. Építkezéshez, barkácsoláshoz szükséges anyagok
  3. Kavicsok, kövek
  4. Búvóhely
  5. Homokozó
  6. Hinta

Hinta

A hinta kiválasztásánál érdemes körültekintőnek lenni. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor hintát akarunk telepíteni.

Először is vizsgáljuk meg, hogy hova tudnánk felakasztani a hintát. Ha van egy jó erős gyümölcsfánk, akkor nincs is min gondolkodni. Ha nincs, akkor is megoldható, csak egy fa tartóoszlopot kell készíteni. A leglényegesebb, hogy a hinta biztonságos alapra legyen felszerelve. A világhálón többféle leírás lehet segítségünkre ennek elkészítésében.

Amit nélkülözhetetlen beszerezni, az egy erős hintakampó. A hinta telepítésénél lényeges dolog továbbá, hogy legyen elég hely a lökéshez és leugráshoz is. A sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy ne beton legyen a hinta alatt. Lehet alatta föld, homok, fű vagy akár gumi talaj.

Különböző típusú hinták közül válogathatunk:

Anyagukat tekintve léteznek fából vagy fémből készült kivitelek.

Helytől függően lehet egy- vagy kétállású. Lehet kapni moduláris hintákat is, amik egyedileg alakíthatók és bővíthetők. Az utóbbi években nagy divatja van a gumiabroncsból készült hintáknak is, amit akár házilag is el tud készíteni egy ügyes apuka.

Homokozó

A kerti játékok másik sztárja a homokozó. Egy vödör víz és a homok órákig is képes lekötni a gyerekeket. Több fajta áll rendelkezésre: van műanyag, fából készült, mászókával kombinált, tetővel vagy tető nélkül. A homokozóban az a nagyszerű, hogy házilag is könnyen össze lehet barkácsolni. Érdemes fölé árnyékoló hálót is kifeszíteni, hogy védje gyermekét az erős napsugárzástól.

Amennyiben házilag barkácsolna, nézzen szét a VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában. Itt biztosan megtalálja az építéshez szükséges szerszámokat, de a kertépítéshez is hasznos eszközöket vásárolhat.


 

h i r d e t é s