h i r d e t é s

Hogyan kell elszúrni egy állásinterjút?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan kell elszúrni egy állásinterjút?

2023. július 19. - 09:33

Sokan úgy vélik, hogy az állásinterjú az utolsó lépcsőfok az állás elnyeréséhez vezető úton. Ebben van némi igazság, azonban az interjú jellemzően nem sétagalopp, sokkal inkább erőltetett menet. Sokan el is véreznek ezen a ponton, mert jellemzően elkövetik az alábbi hibákat.

Forrás: budapestallas.hu

A piszkos anyagiak

Vannak munkahelyek, ahol a fizetés előre meghatározott, nem képezi vita tárgyát. Viszont nagyon sok helyen nem adnak meg konkrét összeget, hanem az interjú során kérdeznek rá a fizetési igényre. Ennek köszönhetően a munkaadó kap egy képet arról, hogy a jelentkező legalább mekkora összegre számít. Link vezet az építőipari állásokhoz, ahol jellemző mindkét változat, bár talán a legtöbb esetben alkura nincs lehetőség.

A legrosszabb dolog, ami történhet a kérdés elhangzását követően, ha az interjúztató néma csendben marad, hosszasan gondolkodik, vagy ami még rosszabb, teljesen lefagy. Érdemes utánanézni, hogy az adott munkakörben milyen az átlagos fizetés, adott évnyi tapasztalatot követően mekkora fizetési igényre lehet számítani.

Túl kevés/túlzott önbizalom

Természetesen az interjún az sem előnyös, ha a jelentkező fülét-farkát behúzva behúzva ül, és alig mer megszólalni, de ennek ellentéte sem túl pozitív. Ha a jelentkező abban a hitben van, hogy a kiváló önéletrajz bőven elég, és biztosan elnyeri az állást, akkor könnyen csalódás lehet a vége.

Nem szabad elfelejteni, hogy a potenciális munkavállaló a lehetséges leendő kollégákkal szemben ül, így fontos, hogy szimpatikus legyen. Egy pökhendi, nagyképű alakkal senki sem dolgozna együtt szívesen. Még rosszabb, ha a klasszikus, gyakran elhangzó Mi a legnagyobb gyengesége?” kérdésre a válasz a semmi vagy az ilyen nincs.

A múlt negatív felhangú emlegetése

Még ha a jelentkező korábbi főnöke egy zsarnok is volt, és a munkahely maga volt a pokol, akkor sem érdemes szapulásba kezdeni. Ez nagyon visszatetsző, és az interjúztató könnyen arra a következtetésre juthat, hogy a jövőben a jelentkező őt is szidni fogja.

Heves érzelmek és gyalázkodás nélkül is el lehet mondani tárgyilagosan, hogy mi volt a probléma a korábbi munkahellyel vagy főnökkel. De óvatosnak kell lenni, hiszen nagyon könnyen át lehet esni a ló túloldalára, mely negatív érzéseket kelthet az állásinterjún.

A vádlottak padja

Nem túl előnyös, ha az állásra pályázó úgy ül az interjúztatókkal szemben, mintha a vádlottak padján lenne. Az egyszavas válaszok nem túl előnyösek. Nem csupán passzív résztvevő a pályázó, hiszen ő is nyugodtan kérdezhet az interjú végén. Ha vannak kérdések, és érdeklődőnek mutatkozik a pályázó, az növeli a szimpátiát. Ráadásul így kisebb eséllyel kell kellemetlen meglepetésekre számítani a jövőben.

Az előzetes felkészülés rendkívül hasznos tud lenni. Az interjú során az egyik legkellemetlenebb dolog, ami történhet, ha a pályázó teljesen lefagy. Az állásinterjú nem egy könnyű műfaj, ezért érdemes készülni rá, előre átgondolni a lehetséges kérdéseket és az azokra adott válaszokat is.