h i r d e t é s

Hogyan szedd le a tapétát profi módon?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan szedd le a tapétát profi módon?

2022. szeptember 16. - 09:18

Bármikor előfordulhat, hogy megunod a tapétádat, és úgy döntesz, hogy lecseréled egy újra. A munkafolyamatnak természetesen az az első lépése ilyenkor, hogy a régit alaposan eltávolítod a falról. Ezt semmiképp se hagyd ki, különben a végeredménnyel nem leszel maradéktalanul elégedett. 

Forrás: biborfestek.hu

A tapéta csak akkor lesz szép egyenletes, ha minden pontján megfelelően rá tud tapadni a falra. Ez azonban csak akkor valósul meg, ha egy tökéletesen sima falfelületre ragasztjuk rá a lapokat. Szerencsére a tapéta eltávolítása nem nagy ördöngösség. Ha tudod, hogy mire kell figyelned, akkor te magad is meg tudod csinálni.

Elöljáróban annyit, hogy többek között tapétaeltávolító is kelleni fog a munkához. Ha nincs ötleted, hogy hol tudnád megvásárolni, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bíborfesték Üzletház tapétaeltávolító szerek kínálatát.

Ebben a cikkünkben mindent elmondunk, amit tudnod kell ahhoz, hogy tökéletesen el tudd végezni ezt a feladatot. Megtudhatod, hogy milyen módon zajlik a profi tapétaleszedés, és hogy milyen eszközökre van szükséged hozzá.

Milyen eszközökre van szükséged a munkához?

A tapéta leszedésének első és egyik legfontosabb lépése azoknak az eszközöknek, kellékeknek a beszerzése, amikkel precízen tudsz dolgozni. Ezen áll vagy bukik ugyanis, hogy tökéletes munkát tudsz-e végezni.

Amennyiben a tapéta könnyen lejön a falról, akkor csak vágni, esetleg csiszolni kell. Ezekhez a feladatokhoz kelleni fog egy éles sniccer, egy spakli és egy megfelelő erősségű csiszoló. Előfordulhat, hogy a tapétát áztatnod is kell ahhoz, hogy le tudd szedni. Ezt egy kefe és egy szivacs segítségével tudod megtenni, de szükséged lesz egy vödörre is, amibe vizet tudsz önteni.

Hogyan távolítsd el a falról a tapétát?

Miután felszedted a széleinél a tapétacsíkokat, egyszerűen csak húzd le őket a falról! A papír alapanyagú és a vlies tapéták esetén ennyire egyszerű a dolog. Ha vinyl tapétáról van szó, akkor ne ijedj meg, ha a két rétegből az alsó nem akar feljönni. Azt nyugodtan a falon hagyhatod, ugyanis tökéletes alapot ad az új tapétádnak.

Minden más esetben a tapétát áztatni kell ahhoz, hogy le tudd szedni. Ilyenkor nem árt, ha kéznél van egy tapétaeltávolító szer is, a nehezen leváló részeket ugyanis ezzel fogod tudni eltávolítani.

Milyen hibát követhetsz el?

Bár egy viszonylag egyszerű műveletről van szó, azért van néhány hibalehetőség, amit elkövethetsz. Az egyik, hogy nem a megfelelő eszközökkel dolgozol és emiatt nem megy úgy a munka, ahogy kellene. A másik pedig, hogy türelmetlen vagy, és át akarsz rohanni az aprólékos feladatokon. Ha igényes végeredményt szeretnél kapni, akkor ne sajnálj beruházni a minőségi kellékekre, és ne siesd el egyik munkafázist se!

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult a tapétaleszedés? A lényeg, hogy tisztában legyél a munkafolyamat minden egyes lépésével, és tudd, hogy mire figyelj oda. Ezután már csak a szükséges eszközöket kell beszerezned ahhoz, hogy neki tudj állni a munkának.