fbpx Hogyan szüntethető meg a torokgyulladás? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hogyan szüntethető meg a torokgyulladás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan szüntethető meg a torokgyulladás?

2021. november 19. - 13:17

 

A torokgyulladás igen gyakran előforduló betegség, amely a gyermekektől kezdve a felnőtteken át az idősebbekig bárkit érinthet. A legtöbb esetben valamilyen fertőzés okolható a betegség kialakulásáért. 

Bár a torokgyulladás nem tartozik a súlyos betegségek közé, mégis nagyban megnehezítheti a beteg hétköznapjait. Azonban ha elhúzódik, az már komoly problémákat okozhat!

De vajon mitől alakul ki a torokgyulladás, és hogyan lehet hatékonyan kezelni? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Mi okozhat torokgyulladást?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a különböző baktériumok és vírusok felelősek a torokgyulladás kialakulásáért.

A felső légutakon keresztül juthatnak be a különböző kórokozók a szervezetben. Ha immunrendszerünk rendben van, akkor simán felveszi a harcot ellenük. Ellenkező esetben ezek a baktériumok, vírusok megtelepedhetnek az orrüregben vagy a garatban. Ahogy elszaporodnak, fájdalmas gyulladásokat okoznak a beteg számára.

Honnan ismerhetjük fel a betegséget?

A torokgyulladásnak általában jellegzetes tünetei vannak, amely alapján könnyedén beazonosítható a betegség.

A legismertebb tünet a torokkaparás, illetve a nyelési fájdalmak. Gyakran jár együtt köhögéssel, illetve egyéb hurutos panaszokkal (például orrfolyás, váladékozás). Jellemző lehet még a vérbő garatnyálkahártya, illetve a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is.

Mit tehetünk, ha fáj a torkunk?

Annak érdekében, hogy minél előbb enyhítsük a fájdalmat, illetve a kellemetlen tüneteket, különböző lépéseket tehetünk.

Egyrészt érdemes körbenézni a gyógyszertárakban, hiszen itt számos különböző torokfertőtlenítő közül válogathatunk. Ezek többféle formában érhetőek el, mint például szopogatós tabletta vagy spray.

Az egyik ilyen népszerű készítmény a Dorithricin, amely a fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések kezelésére szolgál. A Dorithricin ára kedvező, ezért érdemes ezt választani.

A különböző torokfertőtlenítők mellett a gyógyteák is segíthetik a gyorsabb gyógyulást. A meleg levendula-, a kamilla- vagy a zsályatea mézzel igazán jó hatással lehet a fájó torokra.

Bár régi népi szokás, de még mindig hatásos: próbáljuk ki a sós vizes toroköblögetést is! Ha tartunk ettől, akkor a gyógynövényes teákat is használhatjuk gargalizálásra.

Amennyiben a tünetek néhány napon belül sem gyógyulnak, vagy egyenesen rosszabbodnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni! Előfordulhat, hogy komolyabb kezelésre, például antibiotikumok használatára van szükség.

Ha szeretnénk megelőzni a torokgyulladás kialakulását, akkor pedig fordítsunk kellő figyelmet immunrendszerünk megerősítésére, különösen az őszi-téli időszakban! Az egészséges táplálkozás, a rendszeres vitaminpótlás és a testmozgás sokat segíthet szervezetünk védelmi vonalának megerősítésében.


 

Kommentek

h i r d e t é s