h i r d e t é s

Hogyan törölhetünk egyszerre hatalmas mennyiségű levelet a Gmailben?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan törölhetünk egyszerre hatalmas mennyiségű levelet a Gmailben?

2023. február 06. - 06:50

A Google 15 GB tárhelyet biztosít ingyenesen minden fiókhoz, ami elég gyorsan be tud telni, ha nagyobb fájlokat tárolunk a Drive-ban vagy a fotóinkat automatikusan szinkronizáljuk a Google Fotók alkalmazásban, de a tárhely feléléséhez adott esetben az is elég lehet, ha évek óta nem töröltük az e-mailjeinket a Gmailes postaládánkból.

A kép illusztráció! - Forrás: India Today

Utóbbi valószínűleg a leghatékonyabb módszer arra, hogy helyet szabadítsunk fel a fiókunkban, mert bár egy átlagos e-mail mérete legfeljebb néhány száz kilobájt, tízezres nagyságrendben már gigabájtokat is tudnak foglalni, pláne, ha még képet vagy videót tartalmazó mellékletekkel is el vannak látva.

A fölösleges levelek törlése elsőre borzasztóan időigényes feladatnak tűnik, hiszen a Gmail egy oldalon mindössze száz levelet jelenít meg. Ezeket kijelölhetjük egyszerre is a levelek felett található kis doboz bepipálásával, a dobozka melletti nyílra kattintva pedig arra is lehetőségünk nyílik, hogy csak az olvasott, olvasatlan vagy csillagozott leveleket jelöljük ki. Ha végleg megszabadulnánk minden levelünktől, akkor elég, ha bepipáljuk a dobozt, aztán rákattintunk a megjelenő "Az összes beszélgetés kijelölése" feliratra, de még ekkor is csak az Elsődleges mappában található leveleket fogjuk tudni törölni, a Közösségi és Promóciók mappába kerülőket nem.

Létezik viszont egyszerű megoldás a leveleink szortírozására, amihez nem kell mást tennünk, mint hogy

  • a Gmail keresősorába ("Keresés a levelek között" felirat) beírjuk, hogy "label:all mail".
  • A Gmail ekkor meg fogja jeleníteni az összes, vagyis a Közösségi és a Promóciók mappába érkező levelünket is.
  • Ezzel együtt a leveleink felett megjelennek különböző ikonok is, amikkel személyre szabhatjuk a keresést, például kiválaszthatjuk, hogy csak az olvasatlan vagy a melléklettel is rendelkező levelek jelenjenek meg, megadhatunk egy konkrét időtartományt, a "Speciális keresés" fülre kattintva pedig ennél sokkal részletesebben is leszűkíthetjük a törölni kívánt levelek körét.
  • Ha beállítottuk, hogy pontosan mit szeretnénk törölni, a levelek feletti kis fenti négyzetet bepipálva jelöljük ki az összes levelet.
  • Ekkor még csak az egy oldalon megjelenő száz darab levél lesz kijelölve, viszont ha rákattintunk a kijelölt levelek felett megjelenő "Jelöld ki az összes beszélgetést, amely megfelel ennek a keresésnek" sorra, akkor máris az összes levelet kijelöltük.

Nincs más dolgunk, mint hogy a törlés ikonra kattintsunk (kis szemetes ikon a levelek felett), ezzel viszont még nem teljesen végeztük el a feladatot. A Gmail a törölt leveleket 30 napig tárolja a Kuka mappában, így ahhoz, hogy valóban felszabadítsuk a szükséges tárhelyet, be kell lépnünk a Kukába, majd ott a "Kuka ürítése most" feliratra kattintva ténylegesen törölni a leveleinket. (Rakéta)


Kommentelne? Kattintson ide!