h i r d e t é s

Hogyan tovább?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan tovább?

2019. február 25. - 13:31

Márki-Zay Péterék mozgalma tegnap délután bontott zászlót Budapesten. Az eseményen lapunk is jelen volt. A teljes ellenzéket összefogni kívánó mozgalom elnökével Harvay Péter készített interjút. 

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarország Mozgalom elnöke - Fotó: Harvay Péter

A zászlóbontás után mi a következő lépés?

Építkezni tovább, egy hálózatépítés a következő feladat. Az ország 19 megyéjéből, ha Budapestet is számoljuk akkor az ország 20 megyéjéből már 15-ben van koordinátorunk, akik a hálózatépítésért felelnek.

Nagyon sokan kerestek meg bennünket az ország számos területéről olyan települések, ahol kezd összeállni, vagy már összeállt az ellenzéki egység. Nyilván ezeken a helyeken igyekszünk segíteni abban, hogy ne csak az ellenzéki pártok, hanem ahogy Hadházy Ákos is elmondta, a civilek és a kiábrándult fideszesek is megtalálják a helyüket. Tehát egy teljes, esélyes ellenzék legyen. Illetve, hogy megtalálják a legesélyesebb jelölteket, akik majd képviselni tudják a közösséget egy polgármester-választáson például. Tehát ez lenne a hálózatosodás egyik lépése.

Ezen kívül a mozgalmunknak vannak úgynevezett V.I.P. tagjai is, akik máris mintegy negyvenen vannak, és akiket egyből felvettünk és akikre büszkék vagyunk. Nagyon sokan vannak. Például Jeszenszky Géza volt külügyminiszter,  Lakatos Béla Ács volt polgármestere, Bogdán László Cserdi polgármestere és még sorolhatnám. De nem akarok senkit kihagyni, alapító tagjaink közül szinte mindenki itt volt a mai eseményen.

Egyrészt ez a fajta építkezés megy. Továbbá március 15-ére, a nemzeti ünnepre igyekszünk összeszervezni a teljes ellenzéket egy közös budapesti fellépésre. A pártoknak most az Európai Uniós választás a fontos, de az esemény lezajlása után, amikor a helyi jelöltek kiválasztása megtörtént, el fog indulni az önkormányzati kampány. Ekkor már a területi jelölteket és szövetségeket szeretnénk bemutatni.                

Vannak olyan információink, hogy az MMM az önkormányzati kampányban jelölő szervezetként is aktivizálja magát. Ehhez mit szólnak a pártok?

Nagyon örülnek neki, ugyanis itt most arról van szó, hogyha egy adott pártnak a nevében indul egy jelölt, tételezzük fel, hogy a Jobbik nevében indul, akkor könnyen lehet, hogy a bal oldali emberek, vagy a cigányok nem szavaznak szívesen rá. Hogyha egy jelölt a szocialista párt nevében indul, akkor a kiábrándult fideszesek, cigányok valószínűleg kevésbé szívesen szavaznának rá. Hogyha azonban egy olyan ellenzéki egység áll össze, ahol egy mindenki számára elfogadható jelöltet támogat valamennyi ellenzéki párt, akkor célszerű ehhez egy olyan jelölőszervezetet találni, amely hiteles.

Hiteles jelölőszervezet lehet egy helyi lokálpatrióta egyesület. A legtöbb, jelentősebb városban ez történik, például Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Szombathelyen. De nagyon sok olyan település is van, ahol nem alakult meg ilyen, hiszen ennek adminisztrációja van, ezzel munka van. Ez jogi munka, ezeknek a szervezeteknek a pénzügyeit kezelni kell – például. Vagy ezek a települések dönthetnek úgy is, hogy nagyobb esélyük van, ha jelöltjeik - egy országosan ismert nevű -  a Mindenki Magyarországa Mozgalom neve vagy logója alatt indulnak, és ez esetben tudjuk támogatni az egyéni, a független és közös polgármester- és képviselőjelölteket.

 

Jelenleg ellenzékben, egy ellenzéki kampányban kevés lehet a forrás egy kampány finanszírozásra. Ebben is tud segíteni a mozgalom?

Mi annyit tudunk tenni, hogy segítjük helyben az önszerveződést. Hódmezővásárhelyen például az én egyéni kampányomat 460 ember támogatta, összességében 9,5 millió forinttal. Ott és akkor ez egy országos jelentőségű választás volt, tehát ekkor nem csak helyiektől kaptam támogatást. Azt gondolom, hogy ez most valószínűleg kevesebb lesz, mert csak a helyiekre számítok, de mindenkinek ott van a saját közössége, ahol támogatni kell a politikai szerveződést. Ettől függetlenül mindenkinek azt javasoljuk, hogy helyben gyűjtsenek, keressenek támogatókat.

Nálunk is a vállalkozóktól kezdve a különböző értelmiségi szakmák képviselői, magánemberek, gazdák, kisiparosok, tehát nagyon sok mindenki támogatott, nyúlt a zsebébe és a saját adózott jövedelméből adott. Én azt gondolom, hogy ez minden más helyen így van. Ha van egy jó jelölt, akkor a helyi közösség meg fog mozdulni és a pénztárcájába is belenyúl.

Annyit tudunk segíteni, hogy ahol nincs saját egyesület, ami gyűjt, akkor mi tudunk egy alszámlát biztosítani a Mindenki Magyarországa bankszámláján belül, ahonnan számla ellenében a későbbiekben kivehető a pénz az alszámláról.

 

Hogy kapcsolódik a Kossuth kör a mozgalomhoz? Mi az a Kossuth kör? Mi a szerepe?

A Kossuth kör a Mindenki Magyarországa aktivista hálózata. Vannak olyan emberek, akik tagok akarnak lenni a mozgalomban, ők szavazhatnak és tagdíjat fizethetnek. Ez a két kritérium különbözteti meg a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth kör tagjait. Tehát a Kossuth körbe beléphet bárki, aki nem akar tag lenni, nem akar szavazni, nem akar tagdíjat fizetni, de a helyi ellenzék szervezésében részt kíván venni. Ez fontos. A Kossuth körök szervezésénél nem titok, hogy a Fidesz-féle polgári körök volt a minta. De fontos különbség, hogy ott nagyon sok kis kör állt egy nagy nemzeti, országos hálózatba. A mi esetünkben minden településre egy Kossuth kört szeretnénk. Az a célunk, hogy ezek az ellenzéki emberek együtt tevékenykedjenek. Tehát ne szeparálódjanak, ne legyen jobbikos Kossuth kör és baloldali Kossuth kör, vagy akár a kiábrándult fideszesekből is egy újabb, hanem egy nagy közösségben próbáljanak együtt tenni.  Tudom, hogy nagyon nehéz különböző értékrendű embereknek együttműködni, de a közös cél így össze tudja hozni őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky