h i r d e t é s

Honnan lehet tudni, ha egy ember hazudik? - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Honnan lehet tudni, ha egy ember hazudik? - VIDEÓ

2019. október 16. - 13:08

 

Lesütött tekintet, kivárás és nyakvakargatás - Orbán Viktor bemutatta, hogy kell ezt csinálni.

Baku, 2019. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács bakui ülésén szólalt fel, ahol bevezetőjében gratulált Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kitüntetéséhez majd rátért a magyarországi kipcsakok - másnéven kunok - helyzetére.

"A jelenlevők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk is. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is" - mondta Orbán.

A Magyarországon kunok néven ismert nép egyébként egy török nyelvű népekből – kipcsakok, sárga ujgurok, ázsiai kunok – álló törzsszövetség volt, amelyik a 11. században jött létre és sokáig nyugtalanította támadásaival a szomszédos orosz, magyar, lengyel, bizánci és délszláv területeket.

A törzsszövetséget a 13. században a mongolok verték szét. A kunok egy része (ami az összes kunhoz viszonyítva csak egy töredéke a teljes népességnek) ezután Magyarországon telepedett meg IV. Béla uralkodása alatt és asszimilálódott a magyarságba. További nagyszámú csoport szóródott szét a Balkánon és a Kárpátokon innen, ahol délszlávokba, keleti szlávokba és a megjelenő románságba olvadtak be. A negyedik csoport a mongolok által meghódított kunok, akik előbb az Arany Horda uralma alatt éltek. Belőlük a 14. századra kialakult a krími tatárság, amely jelenleg is élő népcsoport. (euronews.com)


 

h i r d e t é s