h i r d e t é s

Hozzányúl az alapbankszámlához a kormány, itt a rendelettervezet

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Hozzányúl az alapbankszámlához a kormány, itt a rendelettervezet

2023. január 30. - 05:29

A kormány hivatalos honlapján jelent meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete, amely a bankoknál nyitható alapszámla havidíját a bruttó minimálbér 0,5 százalékára csökkentené a jelenleg érvényes 1,5 százalékról. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla maximális alapdíja 1000 forintra módosulna 2023-ban. - írja a Portfolio

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Olcsóbb alapszámla?

Az MNB honalpján közzétett korábbi tájékoztató szerint az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet (PAD - Payment Accaounts Directive) a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról.

Ennek értelmében 2016. október 15-től MAGYARORSZÁGON IS KÖTELES VALAMENNYI PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓ A KÍNÁLATÁBAN SZEREPELTETNI AZ ÚGYNEVEZETT ALAPSZÁMLA KONSTRUKCIÓT.

Az alapszámla alapdíja a jelenleg érvényes szabályok szerint nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5%-a. A most megjelent GFM-es rendelettervezet A FIX DÍJ HAVI ÖSSZEGÉNEK ELVI MAXIMUMÁT A BRUTTÓ MINIMÁLBÉR 1,5%-A HELYETT ANNAK 0,5%-ÁBAN JAVASOLJA MEGÁLLAPÍTANI.

A GFM a Portfolio kérdésére pontosította hogy a jogszabályok szerint a díj maximális mértékét a megelőző év minimálbére határozza meg. 2022-ben 200 ezer forint volt a bruttó minimálbér, ennek fél százaléka tehát 1000 forintos alapdíjat jelentene idén.

2023-ban a bruttó minimálbér 232 ezer forint, ennek 0,5 százaléka pedig 1160 forint lenne, ám ez a díj 2024-ben lehet effektív. A rendelettervezetről a társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2023. február 1-jéig várja a GFM.

A kormány honlapján közétett tervezet szerint, ha azt elfogadják, akkor a hitelintézeteknek módosítaniuk kell az érintett számlacsomagok kondíciós listáját. Az alapszámla egyik legfontosabb célja, hogy az "alulbankoltaknak" (a társadalom azon rétegének, akinek nincs fizetési számlájuk) jelentsen egy olcsó alternatívát a számlavezetésre, és a tervezet szerint fontos cél, hogy ezzel is támogassák az elektronikus fizetések használatát. Megjegyzik, hogy az adatvédelmi hatásvizsgálat adatkezeléshez kapcsolódó kockázat növekedését nem azonosította.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bankok üzleti okokból nem igazán kommunikálnak arról, hány ilyen bankszámlát vezetnek az ügyfeleiknek. Az MNB adatai szerint Magyarországon a tavalyi harmadik negyedév végén közel 9,7 millió lakossági (forint és deviza) bankszámlát vezettek a bankok.

Mit tud az alapszámla?

Az alapszámla fontosabb jellemzői:

  • az adott hónapban magyarországi ATM-ből két készpénzfelvételt hajthat végre, melynek együttes összege nem haladja meg a 150 000 forintot vagy az intézmény saját bankfiókjából vehet fel készpénzt, maximum egyszeri 50 000 forintot értékben;
  • valamint a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100 000 forint.

Az ezen felül bonyolított fizetési műveletek száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. Szintén előírás, hogy a pénzügyi szolgáltató nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem. Fontos tudni azt is, hogy hitelkeret nem kapcsolódhat az alapszámlához.

A hazai bankszámlacsomagok kínálatában találni olyan konstrukciókat, amelyek bizonyos feltételek mellett akár az alapszámlánál olcsóbb vagy ingyenes számlavezetést is biztosíthatnak, a személyre szabott kalkulációkat azonban érdemes elvégezni, ehhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Nemsokára fontos levél érkezik a bankoktól

Január 31-ig minden banknak egységes, részletes díjkimutatást kell kiküldenie a bankszámlához kapcsolódó összes díjról (bankkártya, átutalások, hitelkártyadíjak stb.) az ügyfelei részére a megelőző 12 hónapra vonatkozóan. 2021 volt az első év, amikor egész évre szóló levelet/e-mailt kaptunk kézhez a bankunktól, ezentúl minden év elején számíthatunk majd a kimutatásra, amelyből kiderül, mennyit és miért fizettünk a bankoknak az elmúlt évben a számlavezetéshez kapcsolódóan.

Ha a szóban forgó tervezetet elfogadják, illetve ha az ügyfelek a tavalyi költségeiket látják, elgondolkozhatnak azon, nekik megérné-e számlacsomagot vagy bankot váltani. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!