h i r d e t é s

Hullámoznak a járványadatok, 5 féle vakcinával oltanak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hullámoznak a járványadatok, 5 féle vakcinával oltanak

2021. április 08. - 13:44

 

Hullámzóak a napi járványadatok, a halottak száma továbbra is magas, a korábbi alacsonyabb újfertőzött-szám után pedig ezúttal egy magasabb adat érkezett, így még mindig emelkedik az aktív fertőzöttek száma, igaz, lélegeztetőgépen már kevesebben vannak, mint korábban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Kiss Róbert először az április 19-ig hatályban maradó szabályokról beszélt, erről bővebben korábban ITT írtunk.

Rendőri intézkedési adatok:

  • maszktalanok napi száma: 466
  • ideiglenes üzletbezárásra nem került sor
  • 200 embert találtak, aki nem tartotta be az új, lazább kijárási tilalmat sem
  • 6200 hatósági házi karantént rendeltek el, 3602 ember követhető mobilon.

Müller Cecília a napi adatokkal kezdett, külön kiemelve, hogy a két oltást megkapottak száma már egymillió fölött van. "Sok szorgos kéz munkája van emögött" - jegyezte meg.

Bejelentette, küszöbön áll a Janssen egyoltásos vakcina alkalmazása.

Azt is elmondta még, hogy a magyar oltottsági arány éppen kétszerese az EU-s átlagnak. Ismételten aláhúzta, a vakcinák egy része az oltópontokra megy, másik része pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központba ellenőrzésre - utóbbiak közé tartoznak az orosz és a kínai vakcinák, amelyeket még az NNK-ban külön is ellenőrizni kell, a többi oltásért az Európai Gyógyszerügynökség vállal garanciát.

AstraZeneca-ügy

Müller Cecília felidézte, az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását, amely szerint lehet összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca oltása között, de ebben még tovább kell vizsgálódni. A magyar adatokat a NEAK gyűjti és összesíti, Magyarországon nem találtak többlet megbetegedést, sőt a járvány előtti időszakban sokkal több trombózisos eset volt, mint a járvány megkezdődése, vagyis 2020 óta.

Csökkenés

A járványügyi adatokat elemezve azt látja, "van egy kicsi csökkenés", ami biztató jel már.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év (régóta nincs változás), a nemenkénti megoszlás: 54 százalékban a nők érintettek.

Területi érintettség: 3122 település (99 százalék). 16 százaléknyi fertőzöttet Budapesten azonosítottak, 14 százalékot Pest megyében, "Zalában 2 százaléknyi a jelenlét, ám ott növekszik a vírus jelenléte" - jegyezte meg Müller Cecília.

Megyék: Baranyában, a Jászságban és Zalában növekedés van a fertőzöttségben, 17 megyében és a fővárosban viszont csökkenést lát az NNK. Budapesten 27 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma egy hét alatt.

Szomorú, tragikus hírként közölte, egy 8 hónapos csecsemő is elhunyt, de bár koronavírus volt, egy bakteriális véráramfertőzésben halt meg, ezt - Müller Cecília szerint - az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette.

"Az ő esetében a környezetében nagy számban van jelen a koronavírus-fertőzés, de nem ez, hanem a felfedezett baktérium okozta a csecsemő halálát" - nyomatékosította a tisztifőorvos. "A halál okától függetlenül megjelenítjük a táblázatban" - tette hozzá, vagyis "következetes marad a kommunikáció". (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s