h i r d e t é s

Húshiány fenyegethet az árstop miatt?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Húshiány fenyegethet az árstop miatt?

2022. január 18. - 05:26

 

Kevesebb csirke lehet a boltok polcain a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint. Az árbefagyasztás miatt, a kereskedőknek az októberi árakon kell februártól értékesíteni, míg a tenyésztők költségei folyamatosan nőnek.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Sandie Clarke

A Magyar Húsipari Szövetség elnöksége ma este ült össze, hogy megvitassák a megváltozott piaci helyzetet. A Gabona-feldolgozók Szövetségénél pedig levelet írtak a malmoknak a liszt árának rögzítésével kapcsolatban. 

Sok a kérdés az árusokban a kormány árbefagyasztásával kapcsolatban a Fény utcai piacon. A kormányrendeletet még sok kereskedő nem olvasta, pedig februártól az október 15. árhoz kell visszatérniük és az árat 3 hónapig, április végéig kell tartaniuk majd.

Meglepetésként érte a múlthéten a Baromfi Termék Tanácsot a kormány bejelentése, Csorbai Attila szerint húshiányra kell készülni, mivel az ágazat, így is nehéz helyzetben van.

"A drasztikusan megnövekedett költségek miatt gyakorlatilag a termelők nem is nagyon akarják lefogadni az állományokat, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni" – mondta az ATV híradójának az elnök.

A liszt árának befagyasztásáról is sok a kérdés a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségénél. Pótsa Zsófia főtitkár híradónknak azt mondta, a változás leginkább a kereskedelmi árrést érinti.

Míg a csirkemellfillé ára emelkedett egy év alatt, addig a most befagyasztásra került sertéscomb ára tavaly csökkent, árát mégis rögzítették. Nem úgy, mint a krumpliét, ami nem szerepel az árbefagyasztásban, bár 30,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

A GKI vezetője szerint azért került ezek a termékek az árbefagyasztás körébe, mert relatíve kis súlyt képviselnek. Nagyságrendileg fejenként 500 forintot lehet megspórolni egy 10-15 százalékos áremelkedés után – mutatott rá. A szakember hozzátette: az árak megfékezésére az Áfa-kulcs átsorolása jelenthetne megoldást, mert így az államnál jelenne meg a kiadás és nem a kereskedőknek okozna veszteséget. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s