h i r d e t é s

Hűvösebb napok közelednek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hűvösebb napok közelednek

2019. július 06. - 06:38

 

A hétvégi standidőnek egy hidegfront vet véget, a jövő héten pedig az átlagosnál hűvösebb napok következnek - a kánikula most tartósan nem tér vissza! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Délután igazi strandidőre készülhetünk, a többórás napsütést csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja. Csapadék nem várható. Megélénkül a délnyugati, nyugati szél, a csúcshőmérséklet 27, 33 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt túlnyomóan erősen felhős lesz az ég, csak időnként vékonyodhat el a felhőzet. Szórványosan várható zápor, zivatar.  Délután gyakran lesz erősen felhős az ég, napsütésnek kicsi az esélye. Többfelé lehet eső, zápor, kezdetben zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél. 23, 28 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton estig nem érvényesül fronthatás, de ingerültség, illetve migrén is jelentkezhet. Estétől nyugaton már a hidegfronti tünetek erősödésére kell számítani.- írja a meteoklinika.hu

Szombaton estig tart a frontmentes idő. Amennyiben a fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor napközben migrén, illetve nyugtalanság jelentkezhet önnél. Erre először csak a Dunántúlon, később már országszerte számíthat, és kissé ingerlékenyebbnek is érezheti magát. Többen tapasztalhatnak keringési panaszokat és vérnyomás-ingadozást is, a nap folyamán ne végezzen megerőltető tevékenységeket. Délutántól gyakoribbak lehetnek a rosszullétek, és kimerültnek is érezheti magát.

Estétől északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket, akkor már a hidegfronti tünetek erősödésére lehet számítani, a hirtelen változást pedig akkor is megérezheti, ha nem kifejezetten érzékeny a frontra. Ebben a változékony időszakban tartósan kerülje a megterhelő ételeket, és egyen sok salátát, zöldségfélét, illetve gyümölcsből készült desszerteket. Fontos, hogy folyamatosan szinten tartsa az immunrendszerét.

A szabadban eleinte az erős napsütés miatt növekszik az érzett hőmérséklet, a szél viszont frissítőleg hathat, javítja kissé a komfortérzetét.

A pollenterhelés eléri a heti maximumát, a csalánfélék és a pázsitfűfélék mellett már a libatopfélék is okozhatnak tüneteket amennyiben erre érzékeny. Különösen a délutáni órákban lesz ez jellemző, ezért allergiásként a szabadtéri munkát, sétát, sportot inkább a kora reggeli órákra időzítse.

A napos tájakon nagyon erős UV-sugárzásra számítson, akár negyedóra alatt is leéghet! Emellett a napszúrás veszélye is fennáll, a déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napsütést! A vízpartokon fokozott leégésveszéllyel számoljon!

A közlekedést sokfelé zavarja az erős szél, csökken a menetstabilitás és növekszik a balesetveszély. Emellett ingerlékeny, türelmetlen sofőrökkel is találkozhat, vezessen nagyon óvatosan! A napsütés is zavaró lehet, utazáshoz mindenképpen vigyen magával napszemüveget!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s