h i r d e t é s

Idehaza is dinamikusan növekednek a webshopok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Idehaza is dinamikusan növekednek a webshopok

2017. november 08. - 12:00

A vásárlási szokások az utóbbi időben drasztikus változáson mentek keresztül. Nem csak Magyarországon, de az egész világon megfigyelhetőek azok a statisztikai görbék és mutatók, amik az online-offline áruházak közti vásárlások eloszlását borítják fel. 

A világgazdaságra is kiható webáruházak forgalma megsokszorozódott az elmúlt néhány esztendőben. Ez valószínűleg a technikai fejlődésnek és a mobil eszközök egyre népszerűbb térhódításának tudhatóak be. Ma már nem csak weboldalakon, hanem tableteken és okostelefonokon, külön applikációk segítségével is vásárolhatunk és rendelhetünk az internetről. Szinte akármit.

A webáruházak széles skáláját felsorolni is képtelenség lenne, hiszen vásárolhatunk már kézzel készített kreatív termékeket, ételt-italt, ruházati termékeket, gyerek holmikat, elektromos eszközöket, mobil készülékeket de akár komplett ipari állományt is. Talán 10 évvel ezelőtt még mindenki tartott az internetes átverésektől és magasabb volt a webáruházas csalások aránya mint manapság. A társadalom viszont tanulva saját és egymás hibájából, „felnőtt” és megtanult együtt élni a modern technika eszközeivel és ma már biztonságosan tudjuk kihasználni ezt a fantasztikus lehetőséget.

Miért szeretünk webáruházakban vásárolni?

A webáruházak titka, hogy számtalan előnnyel rendelkezik az offline, utcáról betérős, klasszikus áruházakkal szemben. A webshop készítésnek ma már jól bejáratott rutinja van. A fejlesztők tudják mire vágynak a felhasználók. Elsősorban azért szeretjük a webshopokat, mert kényelmesen, akár otthonról egy gőzölgő forró kávé mellett, a meleg szobában is lehet termékeket nézegetni. Ehhez még csak ki sem kell mozdulni a hideg, esős utcára és sem az utazással sem a kiöltözéssel nem kell bajlódni. Nem kell azt sem figyelembe venni, hogy a munkahelyről vagy iskolából odaérünk-e még az éppen nyitva tartó áruházba, a webshopugyanis 0-24 órán át elérhetőek a hét minden napján. Az éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is megtalálható termékkavalkád között gyorsan, átláthatóan nézelődhetünk, könnyen összehasonlíthatunk tulajdonságok és árak alapján is, így megfontolt döntést tudunk hozni vásárlásaink közben.

Sok webáruház állandó akcióval vagy idényszerű kedvezményekkel lepi meg regisztrált vagy éppen új tagjait, így mindig lesz olyan webshop, ahol rendkívül kedvező áron tudunk új termékeket beszerezni valamilyen leárazás kapcsán. Bizonyos vásárlási összeg felett pedig a legtöbb webáruház ingyenes házhoz szállítást is kínál vásárlóinak. A biztonságos vásárlásról ma már számtalan törvény mellett webes szabályok is gondoskodnak, így a bankkártyás fizetéstől sem kell már tartanunk. Az interneten fellelhető tesztek, leírások, videók és képek pedig segítenek a döntések mérlegelésében, hogy a lehető legjobb terméket válasszuk ki. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az internetes vásárlás gyors, kényelmes, biztonságos és praktikus megoldása a vásárlásnak.

Egyre több pénz költünk el webáruházakban

Az egyik legfrissebb felmérés alapján, minden 100 forintból 4 forintot már online költünk el Magyarországon. Ez a kiskereskedelmek éves bevételének tetemes részét teszi ki. A szám valószínűleg egyre csak nőni fog az eddigi statisztika alakulása alapján. Csak 2017-re az előző évben sikert elkönyvelő, webáruházat üzemeltető cégek száma 80%-os volt. A mutatók szerint közel 20%-kal termelt tavaly többet az online piactér mint egy évvel korábban, így ha a szám ilyen ütemben fog emelkedni, néhány éven belül akár a kiskereskedelmi vásárlások jelentős része helyeződhet át az online világba.

Az offline és online vásárlások aránya már most is kezd elmosódni, hiszen rengetegen vannak, akik ugyan még a fizikai boltba besétálva vásárolják meg a termékeket, de már online informálódnak és a döntést is a weben hozzák meg, hogy a közelben melyik üzletben tudják beszerezni az adott, kiszemelt árucikket. A nemrégiben készült felmérés szerint, már az emberek 45%-a jár utána az interneten egy fontosabb vásárlás előtt, hogy jó döntést hozhasson. Így ha nem csak közvetlenül, de közvetetten is jelentős a webshopok és az online vásárlások hatása, nem csoda tehát, hogy szinte gombamód szaporodnak el idehaza is a webshopo