h i r d e t é s

Idén először 20 fok is lehet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Idén először 20 fok is lehet

2020. március 11. - 05:32

 

Elérte hazánkat egy melegfront, a délnyugatira forduló áramlással pedig az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb levegő tölti ki hazánk területét a következő egy-két nap során.

Délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, sokfelé várható záporeső. A nyugati tájakon szakadozottabbá válik a felhőzet. 

Délután a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap, másutt a felhősebb, záporokkal tarkított idő várható. Megerősödik a nyugati szél. Kora délután 15, 20 fok várható.

Orvosmeteorológia

A megterhelő humánmeteorológiai helyzetben nem csak a melegfrontra érzékenyeknek lesz nehéz napjuk. - írja a meteoklinika.hu

A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! A nyugati, délnyugati irányú szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

Szabadtéri tevékenységeket napközben záporok zavarhatják, a szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. Azokon a tájakon, ahol megszűnik a csapadék kisüt a nap, csupán az erős, néhol viharos szél ront a hőérzet.

Az erős szél és a csapadék valamelyest csökkenti a légszennyezettséget, de jelentős javulás nem várható a levegőminőség tekintetében.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s