h i r d e t é s

Idén jöhet az új rendszám a magyar utakon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Idén jöhet az új rendszám a magyar utakon

2019. október 22. - 10:59

 

A forgalomba helyezett autók rendszámán hamarosan az S betű jelenhet meg az első helyen, a most használt R ugyanis rekordsebesség kifuthat – írja a Vezess a Belügyminisztérium (BM) közlésére hivatkozva.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Várhatóan 2020 első negyedévében kezdik kiadni az okmányirodák az S betűs rendszámokat – közölte a Belügyminisztérium (BM) a Vezess kérdésére. Ugyanakkor a portál szerint ez egy óvatos becslés a tárca részéről, ők ugyanis úgy számolnak, hogy akár már december második felében is megjelenhet az új betű az autók rendszámtábláján.

A Vezess felidézte, hogy az előző P betű kifutására 20 hónapra volt szükség, míg a ma használt R-betű csupán 16 hónapja, 2018 júliusa óta van forgalomban. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy két adat határozza meg, hogy milyen gyorsan fogynak az új rendszámtáblák: a forgalomba állított új járművek és a külföldről behozott, majd forgalomba állított használtautók darabszáma.

Az év első kilenc hónapjában 115 106 új gépkocsit adtak el Magyarországon, ami 10 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Továbbá 117 ezer használtautót is behoztak az országba az év eleje óta, amely 2,2 százalékos visszaesést jelentett 2018 azonos időszakához képest.

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban a válság hatására sorra zártak be az autókereskedések az országban és látványosan zuhantak az autóeladások, így a szakemberek arra számítottak, hogy az 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutására 2030 utána kerülhet sor. Az elmúlt években viszont hatalmas lendületet vett a magyar autópiac, amennyiben a trend folytatódik, már 2025-2026 környékén sor kerülhet a kifutásra. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s