h i r d e t é s

Igaza van-e Orbánnak?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Igaza van-e Orbánnak?

2022. szeptember 15. - 06:49

Orbán Viktor szeptember 8-án, csütörtökön a Bosch Budapest Innovációs Kampuszának avatásán kijelentette, fél évvel a háború után 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben. Az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány. A kérdés, hogy valójában mit okoznak a szankciók?

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. - Forrás: miniszterelnok.hu

Egy háborúban mindig minden fél sérül, nincs és nem lehet zéró veszteséggel számolni egyik oldalon sem. Az igazi kérdés egy-egy nagyobb összecsapás kapcsán mindössze csak annyi lehet, hogy melyik döntés, melyik félnek jelent nagyobb kárt.

Orbán Viktor azt állítja, hogy a brutális infláció oka a szankciós politika. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor az inflációt akadályozó kamatemelési ciklusát 2021. június 23-án kezdte meg, a háború kitörése előtt majd egy évvel. Azóta minden hónapban emelte az alapkamatot, idén május kivételével, hogy aztán júliusban és augusztusban 2-2 alkalommal ismét felfelé tolja a görbét.2022. augusztus 31-e óta 11,75 százalék az alapkamat

2021 őszén, tehát fél évvel a háború kitörése előtt már 13 éves rekordokat döntögetett az infláció Európában. A fő ok az energiaárak elszabadulása volt. A pandémia után rakétagyorsasággal kilövő világgazdaság igényét egyszerűen nem tudták követni a fosszilis energiatermelők.

Magyarországon augusztusban rekordszintre 15,6 százalékra emelkedett az infláció. A kormányhoz legközelebb álló bank profi elemzője szerint ebben már csak részben játszott szerepet az energiaárak növekedése, bizony a kormány adópolitikája és a forint gyengülése is jelentős okozója az árak elszabadulásának itthon.

A vártnál jóval magasabb infláció, a forint érdemi gyengülése, a népegészségügy termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adóemelése, számos, elsősorban élelmiszer termékpályán a nyersanyag és energiaöltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódó átárazások, valamint a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges feloldása miatt.

Orbán Viktor szerint a szankciók miatt keletkezett energiahiány Európában. Ennek a gondolatnak a nyomon követésére az európai gázár szempontjából irányadónak számító TTF holland tőzsdén érdemes körülnézni. A földgázára meghatározza az elektromos áramárát is, hiszen sok földgázzal működő erőmű állít elő áramot. A pandémia idejére jellemző megawattóránként 15 eurós ár a háború kitöréséig megötszöröződött, de voltak pillanatai, amikor nyolcszoros volt a különbség. A háború és a szankciók szinte egyidejű megjelenésére a gázárra a hétszeres szorzó lett a jellemző úgy 105 euró körül. Ez a helyzet pontosan június 10-ig tartott. Innen rémálom kezdődött, ami egészen 350 euróig tartott. Itt lehet összefüggés a szankcióspolitika és az energiaáremelkedés között, hiszen június 3-án fogadta el az Unió a hatodik csomagot, amelyet egyébként Magyarország is megszavazott. Ebben tényleg voltak az oroszok számára nagyon fájdalmas intézkedések, mint a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Oroszországból történő behozatalának tilalma, korlátozott kivételekkel, valamint orosz és belarusz bankok kizárása a SWIFT-rendszerből.Forrás: theice.com

Orbán Viktor szerint az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Hát ebben még Moszkva sem ért egyet a miniszterelnökkel, márpedig az a gyanúnk, hogy ott ezt jobban tudják. És akkor még a fránya számokról nem is beszéltünk. Oroszország szerint hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval nézhetnek szembe az amerikai és európai szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik - közölte a Bloomberg hírügynökség az orosz kormány belső jelentésére hivatkozva, amelyet a Kommerszant orosz gazdasági lap idézett múlt kedden. Ugyanezen a napon Makszim Resetnyikov, az orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Vlagyivosztokban zajló 7. Keleti Gazdasági Fórumon elismerte, hogy az elemzői számításokon alapuló belső jelentés létezik, és ez valóban hosszabb, mélyebb gazdasági recesszióval számol az országot sújtó szankciók miatt. A számok is elég hasba ütősen cáfolják Orbán Viktort. Az Eurostat múlt szerdán ismertetett adatai szerint az euróövezet hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbi számokhoz képest 4,1 százalékkal, az uniós GDP 4,2 százalékkal emelkedett. Ehhez képest az orosz statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint a második negyedévben az orosz gazdaság bruttó hazai kibocsátása (GDP) 4,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. (PIAC&PROFIT)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s