h i r d e t é s

Igazi hőséggel búcsúzik a nyár!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Igazi hőséggel búcsúzik a nyár!

2019. augusztus 30. - 06:07

 

A következő napokban sem mérséklődik a hőség, habár pénteken kissé felhősebb napban lehet részünk néhány területen.  - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz. 

Délután a kánikulában a gomolyfelhők is megnövekednek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul.

A hétvége időjárása

Szombaton napos idő lesz kánikulával, legfeljebb estefelé lehet a Dunántúlon egy-egy zápor. Megélénkül az északkeleti szél. 30, 35 fokra számíthatunk.

Vasárnap folytatódik a kánikula, csapadék nem lesz. A déli szél élénk lesz. Kora délután 30, 35 fok várható.

Orvosmeteorológia

Pénteken is az országos hőség teszi próbára szervezetünket. A több napja tartó nagy meleg halmozott terhelést jelent még az egészségesek számára is, a szívbetegek, a krónikus betegek és az idősek pedig extrém igénybevételre számíthatnak. - írja a meteoklinika.hu

Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai. A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést! A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban. Lehetőleg kerüljön mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzze ebben az időszakban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak – a strandokon se válassza ezeket!

11 és 15 óra között erős UV-sugárzás várható, akár negyed óra alatt is leéghet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek válasszanak 40-es, a normál bőrtípusba tartozók pedig 30-as faktorszámú naptejet. Vegye figyelembe azt is hogy a vízpartokon megsokszorozódik a bőrét érő sugárzásdózis, és ilyenkor ismételje meg gyakrabban az újrakrémezést!

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s