h i r d e t é s

Igazi strandidőnk lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Igazi strandidőnk lesz

2018. július 14. - 07:34

 

Egész hétvégén nyárias, igazi strandidő várható, de az erős szél sokfelé ronthat a hőérzeten. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, keleten lehet helyenként több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. 

Délután a napos, nyári időben helyenként megnövekednek a gomolyfelhők, ezekből egy-egy zápor legfeljebb északkeleten alakulhat ki. Sokfelé megélénkül az északnyugati szél, a legmelegebb órákban 24, 30 fokot mérhetünk.

Vasárnap délelőtt a Dunántúlon és keleten felhősebb körzetek is előfordulnak, máshol sok napsütésre van kilátás. Csapadék nem várható.  Délután sok napsütésre van kilátás, főként a hegyvidékek területén jelenik meg több felhő az égen. Legfeljebb északkeleten alakulhat ki elvétve zápor. Élénk lesz az északnyugati szél. 25, 30 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton országszerte nem érvényesül fronthatás, de a nyárias melegben gyenge melegfront jellegű tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbeknél. - írja a meteoklinika.hu

Tompább, aluszékonyabb lehet, kissé nehezebb lehet elvégezni még a rutinfeladatokat is. A rendszeres sportolás például kiváló élénkítő, a kevésbé meleg órákban a szabadban is kocoghat, sétálhat; azonban a tűző napon, illetve a legmelegebb órákban kerülje a testmozgást.

Az igazi strandidő további veszélyeket is rejt. A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk, 10 és 16 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejet használjon. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szüksége, fürdőzés során pedig félóránként tanácsos megismételni a krémezést. A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

A természetes vizekben csak a kijelölt helyeken fürdőzzön, ugyanis a hirtelen mélyülő, szabálytalan alakú medrek miatt kis területen belül drasztikusan változhat a vízhőmérséklet.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt ráadásul a gyerekek is szívesen fogyasztják.

A pollenterhelés ismét fokozódik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk.

A közlekedőket elsősorban a vakító napsütés zavarhatja meg, de ez is igen veszélyes lehet, nagy sebesség mellett a hirtelen észlelt akadályokat nehezebb kikerülni, nehezebb gyorsan fékezni. Vezessen lassabban, óvatosabban, az egyeseknél tapasztalható koncentrálási problémák esetén pedig tartson rövid pihenőt, a friss levegő is segíthet.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s