h i r d e t é s

Igazi strandidőre készülhetünk!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Igazi strandidőre készülhetünk!

2019. június 08. - 07:14

 

A hosszú hétvégén akár a 30 fokot is meghaladhatja a csúcshőmérséklet, úgy tűnik beköszönt a kánikula! A jó hír, hogy a csapadékhajlam csökken, így igazi strandidő várható a következő napokon! - írja az Időjárás.hu

Szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős vagy derült lesz az ég, az északkeleti tájakon növekedhet meg a gomolyfelhőzet, itt egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.  Délután sok napsütés várható, északkeleten a megnövekvő gomolyos felhőzetből záporok, zivatarok kialakulhatnak. Az északnyugati szél átmenetileg megerősödik, a délutáni csúcsértékek 26, 30 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt sok napsütésre számíthatunk, kevés felhővel. Az északi tájakon futó zápor előfordulhat.  Délután a napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből elszórt jelleggel alakulhat ki zápor, zivatar. Élénk lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést, helyenként gomolyfelhők képződhetnek, de csapadék nem lesz.  Délután folytatódik a napos, száraz idő. A délkeleti szél élénk lesz. 27, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton egy hidegfront érinti térségünket és elsősorban az északi tájakon érzeteti hatását. - írja a meteoklinika.hu

Az arra érzékenyek görcsös fejfájást, izom-és hasigörcsöt tapasztalhatnak, de intenzív tünetekre nem kell készülni. A legtöbb panaszt ezen a napon is a melegedés okozza: többeknél jelentkezhet fokozódó migrén, fáradékonyság és alvászavar. A front hatására megerősödő szél tovább fokozza a tüneteket, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. A tünetek mérséklése érdekében igyon több folyadékot és a szeles időben ne tartózkodjon a szabadban.

A melegben kerülje a „k” betűs puffasztó éteket, mint például a karfiolt és kelkáposztát. Fogyasszon szárnyas húsokat, olajos magvakat és vitamindús gyümölcsöket. A délutáni meleg időszakban nem csak a melegedésre érzékenyek lehetnek rosszul, ajánlott fokozni a folyadékbevitelt és kerülni a megterhelő fizikai munkát. Az idősek és a krónikus betegek napközben hűvös, zárt helyen tartózkodjanak és pihenjenek le. A szív-, és keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok léphetnek fel. Az asztmások és légzőszervi problémákkal küzdők mérsékelten nehéz napra számíthatnak, az időnként fülledt időben légszomj jelentkezhet.

A napos idő sokunkat a szabadba csábít, azonban a déli órákban erős lesz az UV sugárzás és a tűző napon könnyen leéghet, ha nem vigyáz. Bőre védelme érdekében napon tartózkodás esetén használjon magas faktorszámú fényvédő krémet és viseljen világos színű, jól szellőző ruházatot.

A meleg időben a pollenhelyzet romlik, nő a pollenterhelés. Amennyiben allergiás panaszokkal küzd orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés jelentkezhet. Kerülje az erdős területeket, a réteket, fogyasszon kevesebb tejterméket és mosson sűrűbben kezet.

A közlekedésben az erősen tűző napfény okozhat problémát, amely adott esetben el is vakíthatja vezetés közben. Viseljen napszemüveget, hogy elkerülje az esetleges baleseteket. A melegben a koncentráló képessége is csökkenhet, emiatt, ha hosszabb útra indul, tartson több pihenőt és vezessen fokozott figyelemmel.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s