h i r d e t é s

Igényelhető a babaváró kölcsön a CIB Banknál

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Igényelhető a babaváró kölcsön a CIB Banknál

2019. július 20. - 06:56

Igényelhető a babaváró hitel a CIB Banknál. A CIB várakozásai szerint a babaváró hitel adhatja az év hátralévő részében a lakossági hitelpiaci új kihelyezések ötödét. Annak köszönhetően, hogy a babaváró önerőként is felhasználható lakáshitel-igénylés esetén, olyan családok is otthonhoz juthatnak, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A babaváró kölcsönnel azok a házaspárok, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek, maximum tízmillió forint szabad felhasználású kölcsönhöz juthatnak. Az első gyermek születésekor a kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik, és az ügyfél kérésére a hitel törlesztését három évre szüneteltetheti a bank. A második gyermek világrajövetelekor az ügyfél kérésére a hitel törlesztését újabb három évre szünetelteti a bank, illetve a tartozás 30 százalékával megegyező összegű gyermekvállalási támogatásra, míg a harmadik gyermek érkezésével a teljes fennálló tartozásnak megfelelő összegű gyermekvállalási támogatásra jogosultak a házaspárok, amely a kölcsön előtörlesztésére kerül elszámolásra.

A CIB Bank a házaspároknak húszéves kortól biztosítja ezt a konstrukciót (azzal a kitétellel, hogy a feleség a jogszabálynak megfelelően még nem töltötte be a 41. életévét). A vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint a hitelbírálat a dokumentumok hiánytalan benyújtásától számolva 10 napot vehet igénybe. A CIB Banknál a dokumentumok hiánytalan benyújtása esetén ez gyorsabb is lehet, akár néhány nap alatt megtörténhet.

Várakozásaink szerint az idei év hátralévő részében a babaváró hitel adja majd a lakossági hitelpiaci új kihelyezések ötödét. Úgy gondoljuk, hogy az igénylők jelentős része a családvédelmi akcióterv több elemét fogja egyszerre igénybe venni, így a babaváró hitel mellett a kibővített CSOK és a kapcsolódó kedvező kamatozású kamattámogatott hitel, illetve a piaci kamatozású lakáshitelek iránt is növekvő keresletre számítunk az év hátralévő részében. Ezt nagyban segíti, hogy a babaváró hitel 75 százalékban önerőként is beszámítható lakáshitel felvételekor, így most azoknak a családoknak is lehetősége lesz ingatlant vásárolni, akiknek eddig a szükséges önerő hiányában erre nem volt módja” – mondta Bán Kristóf, a CIB Bank lakossági hiteltermékek vezetője.

 

Babaváró kisokos

Kik igényelhetik?

 • Az igénylők házastársak.
 • A házaspár mindkét tagja betöltötte a 20. életévét, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB), vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat.
 • Mindketten rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel.
 • Mindketten büntetlen előéletűek.
 • Egyik félnek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyik félnek sincs a KHR-ben (korábbi BAR lista) nyilvántartott tartozása.
 • Ha a házaspárnak már van gyermeke, akkor legalább egyikük az első házasságában él.

Mik a kölcsön fő jellemzői?

 • Maximum 10 millió Ft összegű kölcsön vehető fel, de a kapható kölcsönösszeg függ a házaspár havi jövedelmének mértékétől is.
 • A törlesztőrészlet a kamattámogatás időszaka alatt maximum havi 50 ezer Ft lehet, amely tartalmazza az állami kezességvállalás díját is (a fennálló tőketartozás évi 0,5%-ának egy hónapra eső részét).
 • A futamidő 62-240 hónap lehet, ezen belül szabadon választható figyelembe véve azt, hogy a havi törlesztőrészlet nem lehet több 50 ezer Ft-nál kezességvállalási díjjal együtt számolva.

Mi történik a gyermekek születésével?

 • A kölcsön kamatmentessé válik, ha legalább egy gyermek születik 5 éven belül, továbbá ekkor lehet kérni a törlesztés 3 évig tartó szüneteltetését.
 • A második gyermek megszületésekor a fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam támogatásként kifizeti, és ekkor lehet kérni a törlesztés újabb 3 évig tartó szüneteltetését.
 • A harmadik gyermek megszületésekor a fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam támogatásként kifizeti.