h i r d e t é s

Így érintette a pedagógusokat a járvány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Így érintette a pedagógusokat a járvány

2021. január 27. - 14:12

 

A megfertőződött pedagógusok kevesebb mint ötöde kapott csak teljes táppénzt 

A kép illusztráció! - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A pedagógusok 19 százaléka esett át igazoltan a koronavíruson, és akik megfertőződtek, azoknak csak 19 százaléka kapta meg a 100 százalékos táppénzt. 43 százalékuk beoltatná magát, 25 nem, sokan bizonytalanok - derült ki a Pedagógusok Szakszervezete és a 21 Kutatóközpont felméréséből, amelyről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt.

A Pedagógusok Szakszervezete és a 21 Kutatóközpont felmérést indított, hogy kiderüljön, miként érinti a pedagógusokat és a köznevelésben dolgozókat a járvány és a megfékezésére hozott intézkedések. Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdeztük az Esti gyorsban. (Az eredményekről az alábbi posztra kattintva olvashatnak részletes összefoglalót.)

Fertőzés, védőoltás

A pedagógusok 43 százaléka adatná be magát, 25 százalékuk nem, és ahogy nő az életkor, úgy nő azok száma is, akik kérnék az oltást. Totyik Tamás hozzátette: nagyon magas a bizonytalanok száma, 36 százalék. Szoros az összefüggés az oltási hajlandóság és az állami által kiadott fertőzési térképek adatai között, minél magasabb egy adott területen a fertőzöttségi szint, annál magasabb az oltási hajlandóság is. Budapesten és környékén a legmagasabb azon pedagógusok aránya, akik beadnák az oltást, és az észak-alföldi régióban a legalacsonyabb. Érdekesség, hogy a kutatás adatai szerint a fiatalok nagy arányban fertőződtek meg (24 százalékuk); a kutatás előtt azt várták volna, hogy a vírus az időseket éri el inkább.

Táppénz, tesztelés

A fertőzésen a megkérdezettek 19 százaléka esett át igazoltan – derül ki a kutatásból. Totyik Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy akik megfertőződtek, azoknak csak a 19 százaléka kapta meg a 100 százalékos táppénzt. Sokan nem mertek vagy nem akartak elmenni tesztelésre, ezzel kapcsolatban kifejtette: egy tíz éve a pályán lévő, tanítóként dolgozó, gyermekét egyedül nevelő anya jövedelmi szintje a létminimumot sem éri el, a 40 százalék elvesztése neki óriási kiesés. A január eleji tesztelésen viszonylag kevesen vettek részt a pedagógusok közül, de ezt az is magyarázza, hogy sokaknak 60-70 kilométert kellett volna megtenniük, és ha esetleg máshol kapják el a vírust, nem tudják igazolni, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s