h i r d e t é s

Így járhat magánorvoshoz az egész család

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Így járhat magánorvoshoz az egész család

2023. január 31. - 06:12

A világjárvány kitörése jelentősen megterhelte az állami egészségügyi rendszert. Részben ennek is köszönhető, hogy egyre többen járnak magánorvoshoz. Ez viszont komoly kiadással jár, amit lejjebb szoríthatunk, ha egészségpénztárból fizetünk. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Az egészségpénztár nem luxus

Még mindig sokakban él a vélekedés, hogy az egészségpénztár egy cafeteria elem, ahová a munkáltató a béren kívüli juttatásunk egy részét fizeti, a pénzhez pedig akkor jutunk hozzá a legegyszerűbben, ha gyógyszert veszünk belőle. Pedig az egészségpénztár nem csak hogy több ennél, de jóval hasznosabb is, és nem pazarlás fenntartani egy különálló számlát azért, hogy onnan fizessük az egészségügyi kiadásainkat. Az egészségpénztári számla ugyanis nem csak egy másik számla, hanem a spórolás egy remek eszköze.

Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?

Az egészségpénztár legnagyobb előnye, hogy a pénztárba befizetett pénzünk után adó-visszatérítést kaphatunk. Az egy év alatt befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból.

Ez olyan, mintha minden vásárlásunk vagy magánorvosi vizit ennyivel olcsóbb lenne. A kétszámjegyű infláció világában ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható kedvezmény, így lényegében infláció-állóvá tehetjük az egészségügyi kiadásainkat. Jó lenne, ha a két évvel ezelőtti áron járhatnánk orvoshoz, igaz?

Miért jó az orvosi kiadásokon spórolni?

Valószínűleg ön is meglepődne, ha összeszámolná, hogy mennyi pénzt költ egy évben az egészségére. Azt senkinek sem kell bemutatni, hogy milyen drágák a gyógyszerek, elég csak egy téli megfázással besétálni a gyógyszertárba. Ugyanez igaz a magánorvosi szolgáltatásokra is. Ha elmegyünk bármilyen szakorvosi vizsgálatra magánban, könnyen lehet, hogy 30 ezer forint alatt nem ússzuk meg a vizsgálatot, és még nem mentünk vissza kontrollra és meg sem gyógyultunk.

De miért járunk magánorvoshoz, ha van állami is? Sokak számára ez már egyáltalán nem választás kérdése. Az állami egészségügy olyannyira leterhelt, hogy vannak szakterületek, ahol több hónapos várólistákkal szembesülnek a betegek. Sok esetben nem is tudják pontosan, hogy mekkorával, mert a konkrét várólisták hosszát már nem közli a NEAK, helyette egy adott időszakra vonatkozó átlagot tesznek közzé. Itt tehát már nem arról van szó, hogy bőrfotelben szeretnénk várakozni és mosolygós orvosokat szeretnénk látni az SZTK valósága helyett.

Aki gyógyulni akar, sokszor kénytelen magánorvoshoz fordulni. Ez viszont jelentős terhet ró a pénztárcánkra. A magyar családok az Uniós átlag dupláját költik az egészségükre saját zsebből, akár évente 300 ezer forintot is kifizetve a gyógyulásukra. A KSH összesítésében 2020-ban 893,4 milliárd forintot tettek ki a háztartások saját kiadásai. Ez óriási szám, így fontos, hogy spórolni tudjunk rajta. Ebben segít az egészségpénztár.

Hogyan működik?

Az egészségpénztárba bárki beléphet, aki elmúlt 16 éves, és elfogadja a pénztár alapszabályában foglaltakat. Első lépésként választanunk kell egy nekünk szimpatikus egészségpénztárat. Ehhez hasznos segítséget jelent egy egészségpénztár összehasonlító, ahol nem csak állíthatjuk be, hogy mekkora összeget tervezünk havonta a pénztárba befizetni, hanem a nekünk fontos szolgáltatások alapján is szűrhetünk. Az egyes pénztárakról több információt is találunk a részletek pontban.

Ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb egészségpénztárat, akkor a Belépési nyilatkozat kitöltésével válhatunk taggá. Ezt több pénztár honlapján már online is megtehetjük.

Ne felejtsük el, hogy adó-visszatérítésre csak akkor leszünk jogosultak, ha fizetünk SZJA-t. Ha tehát vállalkozásunk van, épp kisbabával vagyunk otthon, vagy nagyobb összegű családi adókedvezményt kapunk, akkor olyan családtagnak érdemes belépnie, aki ki tudja használni az adó-visszatérítést. Az egészségpénztárat ugyanis a közvetlen családtagok is használhatják, így költhetünk belőle a házastársunk, szüleink, gyermekeink vagy a testvéreink egészségére is.

Az egészségpénztári számlának költsége is van, de az adó-visszatérítés miatt még így is bőven megéri használni.

Hogyan fizessük a magánorvost?

Az egészségszámlánk mellé egészségkártyát is kapunk, ami hasonló egy normál bankkártyához, a kártyaelfogadó helyeken ezzel fizethetünk. Ha a kártyánkat nem használhatjuk, akkor számlát kell kérnünk. A számlák ellenértékét később a pénztár visszautalja a bankszámlánkra.

Szolgáltatásokat csak olyan helyeken vehetünk igénybe, amelyeknek a pénztárral szerződésük van. Ez szerencsére csak elméletben jelenthet akadályt, mert a pénztárak kérésünkre szívesen kötnek szerződést új szolgáltatókkal. Ráadásul általában sok szerződött partnerük van, a honlapjukon pedig találunk szolgáltató keresőt, így könnyen kereshetünk olyan orvost vagy rendelőt, ahol tudunk a pénztári számlánkról fizetni.

Pénztártagként nem csak az adókedvezményt élvezhetjük, de gyakran százalékos kedvezményeket is kaphatunk az egészségpénztár partnereitől.

És itt még nincs vége

Az egészségpénztár tehát nagyon hasznos dolog, és sok eseten épp annak a kulcsa, hogy az áremelkedés mellett is minél tovább legyen lehetőségünk magánorvoshoz járni, hogy megkapjuk azt az ellátást, amire szükségünk van.

Az egészégpénztárak szolgáltatásai pedig elég széles skálán mozognak, és jócskán túlmutatnak a magánorvoson. Több pénztár kínál egészségbiztosítást, de törleszthetjük innen a lakáshitelünk egy részét, vagy beiskolázhatjuk a gyerekeinket.

A pénztári számlánkra akkor is befizethetünk, ha a munkáltatónk is fizet be rá a béren kívüli juttatásunk keretében. Ha pedig nem költenénk el a pénztárban tartott pénzünket, akkor a kamatemelkedések miatt most már egyre több hozamot is kaphatunk a megtakarításunkra, így az egészségpénztár befektetésnek sem utolsó.


Kommentelne? Kattintson ide!