h i r d e t é s

Így készíthetünk frissítő tonikot odahaza

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Így készíthetünk frissítő tonikot odahaza

2023. október 26. - 10:53

Édes-keserű íze miatt a tonik télen-nyáron közkedvelt üdítőitalnak számít. Ez a szénsavas ital egy kininfa kérgéből származó kivonatnak köszönheti jellegzetes karakteres ízét. 

A SodaStream évtizedek óta segíti a felhasználókat abban, hogy PET-hulladék termelése nélkül, ízletes és közkedvelt üdítő italokat fogyaszthassanak odahaza. A tonik is ezek közé az italok közé tartozik

– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

Érdekesség, hogy a kinin kémiai szempontból egy természetes, kristályos alkaloid, amely láz- és fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentős hatással bír. A 17. és 20. század között a malária ellen használták dél-ázsiai és afrikai területeken.

A kinin felfedezéséről több legenda is kering: az egyik szerint egy maláriában szenvedő spanyol katona eszméletét vesztette, majd beleesett egy cinchona fákkal szegélyezett tóba. Mikor felébredt, újra egészségesnek érezte magát. Egy másik szerint 1638-ban Chinchon grófnő maláriás lett és egy helyi törzsfőnök lánya mentette meg az életét a kinin segítségével. Igaz, erre nincs történelmi bizonyíték, de azt a fát, amelynek kérgéből kivonják a kinint, mégis a grófnőről nevezték el.

Bár gyógyhatása miatt a kinint előszeretettel fogyasztották, ízét sokan nem kedvelték. Éppen ezért elkezdték vízzel és cukorral felhigítani, hogy iható legyen. Az első tonik üdítőre vonatkozó szabadalmat 1858-ban nyújtotta be Erasmus Bond Londonban. Johann Jacob Schweppe cége pedig 1870-ben dobta piacra a kininnel és lime-mal ízesített ásványvizét. „Később már nem gyógyszerként, hanem élvezeti cikként fogyasztották, egyre több és több ízesített változata jelent meg. Gyakori felhasználási módnak tekinthető még továbbá a gin tonik koktél fogyasztása, amely a világ számos részén elterjedt” – tette hozzá a SodaStream termékmenedzsere.

Napjainkban már kifejezetten üdítőitalként tekintünk a tonikra. A SodaStream kínálatában régóta megtalálható a tonik szörp koncentrátum, így aki szeretné az otthon is elkészítheti magának az édes-kesernyés frissítőt egy szénsavasvíz készítő gép segítségével. A boltokban kapható tonik üdítőitalok jóval kevesebb kinint tartalmaznak, mint amikor még kifejezetten gyógyszerként használták. Az Egyesült Államokban, illetve Európában 85 milligrammban határozták meg a kinin megengedett mértékét, amely nagyjából negyede jelenleg a gyógyászatban használt mennyiségnek.