h i r d e t é s

Így pusztul el a Balaton egy emblematikus helye – videó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Így pusztul el a Balaton egy emblematikus helye – videó

2020. február 17. - 07:00

 

Megdöbbentő videó került fel a Facebookra az Ify-kápolnáról. - írja az inforadio.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Az egykor népszerű Szent György-hegyi menedékház, kápolna lassan a földdel válik egyenlővé, ugyanis a napokban beszakadt a tetőszerkezete. A szebb időket látott épület feltámasztására 2016-ban még közösségi szervezkedés is indult, de sajnos úgy tűnik, nem sikerül megmenteni – jegyzi meg a nullahategy.hu.

Az Emmaus-birtok Ify Lajos fonyódi plébános otthona volt, aki a kommunizmus térnyerése miatt önként vállalta az ide való visszavonulást, a remeteéletet. A Balaton fölé magasodó kápolnát és a hozzá tartozó néhány épületet az egykori fonyódi plébános saját kezűleg építette az 1950-es években, de 1967-es halála óta az enyészeté. Az egykor buja kerttel körülvett ingatlanban Ify Lajos vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott. A magyar zászló felhúzásával jelezte, hogy otthon van, és fogad látogatókat.

A kápolna mellett található jelképes síremléke, amelynek felirata tudatja az utókorral önmagának szánt utolsó intelmét: Ludovici memento mori, vagyis

Lajos, emlékezz a halálra!

A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt, az egyház nem szentelte fel, és mivel magánkézben van, így lényegében még a szemét elhordása is birtokháborítás.

inforadio.hu


 

h i r d e t é s