h i r d e t é s

Így tűnnek el a csokos lakások

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Így tűnnek el a csokos lakások

2016. február 19. - 14:21
0 komment

 

Új fejezet nyílik mind a lakáshitelezésben, mind a lakáspiacon az ingatlan.com szakértői szerint. Tavaly ugyanis főként készpénzes vevők voltak az ingatlanpiacon, és a bankok viszonylag kevés hitelt helyeztek ki.

Fotó: Europress / Napi.hu

A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést a csok bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el a csokos megoldásait, azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott - mondta Gergely Péter, az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint - írja a napi.hu

A BankRáció.hu oldalán január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén. A  bankok szerepe kulcskérdés ebben a rendszerben, mert bár a támogatást az állam biztosítja, az érintettek a bankokon keresztül jutnak hozzá. A szabályok adottak, ugyanakkor a bankok gyakorlatában adódhatnak különbségek a saját erőt illetően.

A szakember úgy látja, a lakáshitelezésben a csok várható hatása mellett azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több mint 3000 milliárd forintra rúgott.

Nagyobb fordulatszámra kapcsol a lakáspiac

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakáshitelezés várható felfutása a lakóingatlanok piacára is hatással lehet. A magánszemélyek idén januárban 71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg  az oldalon eladásra mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt.

Rossz hír a csok-ra vágyóknak, hogy a budapesti új lakások piacáról egyértelmű piacélénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60-100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal 40 millió forintra nőtt.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s