h i r d e t é s

Így veti vissza az iskolákat a tanárhiány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Így veti vissza az iskolákat a tanárhiány

2018. szeptember 26. - 14:54

Ellentétben a kormány álláspontjával, a szülők túlnyomó többsége úgy látja: a tanárokat nem becsüljük meg anyagilag kellőképpen.

Forrás: pxhere.com

Az eredmények mutatják, ahogy a tanárhiány hatására drasztikusan csökkennek a tehetséggondozást és a lemaradókat támogató foglalkozások.

A tanárhiány számottevően növeli a kontraszelekció mértékét, hiszen az iskolák nem válogathatnak a jelentkezők között.

A Szülői Hang Közösség azért indította online felmérését, mert a tanárhiánnyal és az oktatás minőségével kapcsolatos tapasztalataink merőben eltérnek a kormány által sugallt sikertörténettől. Felmérésünk jelenleg is zajlik, de néhány részeredményt már most közlünk az első 2200 válasz alapján.

A pedagógusok elismertségével kapcsolatban tízből kilenc szülő úgy látja: a tanárokat nem becsüljük meg anyagilag kellőképpen. Csupán egy szűk kisebbség elégedett a tanárok anyagi megbecsültségével, de az ő számuk is jelentősen csökken, amint személyesen találkoznak a tanárhiánnyal.

Az eredményekből látható, hogy a tanárhiány megjelenésével drasztikusan csökken a tehetséggondozást biztosító foglalkozások száma, és ezzel együtt a gyerekek esélye arra, hogy képességeiket kibontakoztassák. Hasonló a helyzet a lemaradó tanulók támogatásával: az adatok mutatják, ahogy a tanárhiánnyal küzdő iskolák gyakrabban magukra hagyja őket, így könnyen hozzászoknak a kudarcokhoz, életesélyeik romlanak – mindezzel pedig nemcsak nekik, hanem az egész országnak is kárt okozunk.

Tanárhiány esetén az iskola nem tud válogatni: felveszi a tanári állásra jelentkezőket anélkül, hogy meggyőződne a tanári pályára való alkalmasságukról. Ezáltal a tanárhiány növeli a kontraszelekció mértékét, amit a szülői visszajelzések is mutatnak: számottevően növekszik azoknak a tanároknak az aránya, akiknek a munkájával a szülők alapvetően elégedetlenek.

Az interaktív diagrammokkal és szöveges szülői véleményekkel illusztrált részeredmények részletesen honlapunkon >> ide << kattintva érhetőek el.