h i r d e t é s

Így zajlik majd a 60 év felettiek oltása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így zajlik majd a 60 év felettiek oltása

2021. január 20. - 06:01

 

A 89 év felettieket oltják elsőként az idősek közül

A kép illusztráció! - Fotóü: MTI/Illyés Tibor

Mára gyakorlatilag minden Magyarországra megérkezett vakcinát eloltottunk, 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második dózist is megkapta, közölte György István az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról beszélt, a következő vakcinaszállítmány szerdán várható, de a Pifzer jelezte, kevesebb oltást tudnak majd szállítani. Most 35 685 fő oltására elegendő vakcina érkezik, de az újabbra egy hetet kell várni.

"Lassabban tudunk haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnénk" – fogalmazott.

Elmondta, az oltási munkacsoport szeretné megkezdeni a lakosság tömeges oltását, de ezt csak akkor lehet megtenni, ha van elegendő vakcina. A brüsszeli beszerzés nagyon lassú, ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja, hogy bárhol is elérhető biztonságos és hatékony vakcina a világban, azt meg kell venni.

"Az eddig beoltott 130 ezer emberből 120 ezer egészségügyi dolgozó, Megkezdtük az idősotthonok lakóinak oltását is, 90 idősotthonban tízezer embert oltottunk, de messze még a vége, hiszen összesen 1900 bentlakásos intézmény van. Ezekből az intézményekből előzetesen 80 ezer ember jelentkezett oltásra" – közölte.

Az egészségügyben dolgozók, idősotthonok és szociális dolgozók oltását követően jönnek a 60 év felettiek.

"Elsőként a 89 év felettiek oltására fog sor kerülni, ők többnyire otthonukban kapják majd meg a vakcinát, a háziorvosuk fogja beoltani őket, akik minden információt megkapnak" – magyarázta.

Hogy pontosan mikor kerül sor az oltásokra, egyelőre nem lehet megmondani, ez a vakcinabeszerzéstől is függ.

"Életkori idősávban fogunk haladni. Amikor a 60 év alattiakhoz elérünk, a fiatalabb krónikus betegek és az egészségesek következnek, ekkorra az oltópontok száma is növekedni fog"  mondta György István.

Jelezte, minden célcsoport értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalóról.

Müller Cecília elismételte, holnap érkezik a Pfizer-vakcina újabb szállítmány. Kérte az idős korosztályt, annak higgyenek, ahonnan megfelelő hiteles információkat kapnak.

"Ez rendkívül fontos, mert nagyon sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ne annak higgyenek, amit a szomszédtól hallanak, vagy nem tudom honnan, ezek félelmet keltenek, elbizonytalanítják őket. Mi a sajtótájékoztatókon pontosan fogjuk önöket informálni a helyzetről és a vakcinákkal kapcsolatos információkról is" – közölte.

Jekezte, melegen üdvözlik az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy a tagállamoknak nyárig be kellene oltania mindenkit, de ehhez vakcinákra van szükség.

Az országos tiszti főorvos újságírói megkeresésére elmondta, egy végstádiumos betegnél az oltóorvos feladata mérlegelni, hogy a beavatkozásnak (azaz a vakcinának), vagy a beavatkozás elmaradásának van nagyobb kockázata.

Mindenkit arra kér, abban az időpontban jelenjen meg a második oltásra, amit kapott az első oltás alkalmával.

"Fontos, hogy a vakcina előírásának megfelelően oltsunk, mert ebben az esetben garantálja a gyártó azt az immunitás elérését, amire törekszünk. Ha nyomós okból nem tud erre sor kerülni, akkor mindenképp értesítsük az oltóhelyet, hogy az időpont másnak felszabaduljon.  Egy-két napos eltérés viszont nem jelent problémát" – közölte.

Müller Cecíliát kérdezték arról is, hogy van, hiszen ő már megkapta a vakcinát.

"Rendkívül jól érzem magam, helyi reakciókról sem tudok beszámolni, nem volt semmilyen kellemetlen hatása a védőoltás beadásának, de környezetemben kollégák beszámoltak róla, hogy jellemzően bőrpír, izomfájdalom előfordult. Egy kolléganőm beszélt arról, hogy fejfájása volt, hogy az oltástól-e vagy a fronttól, azt nem lehet tudni" – felelte. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s