h i r d e t é s

Ilyen színű lesz a Lánchíd

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ilyen színű lesz a Lánchíd

2021. szeptember 09. - 18:25

Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd felújítása: elkészült az első felújított láncszakasz, amelyen már látszik a híd megújult színe. - írta a BKK

Forrás: BKK - Budapesti Közlekedési Központ / Facebook

Újabb fontos részéhez érkezett a Lánchíd korszerűsítése: megújult az első láncszakasz a medernyílásban. Az elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és festették, így már megmutatkozik a Lánchíd „új” színe, amelyet igyekeztek úgy megválasztani, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire.

Elsőként 14 lánckötegen és a hozzájuk tartozó függesztőrudakon végeztek aprólékos felújítást. Lefedett, függesztett állványról dolgozva, először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig – a híd végleges, kékesszürke színét adó — fedő festékréteget.

A korrózióvédelmi munkákkal szakaszonként fentről lefelé haladnak a híd láncszerkezetein. A felújítás során a láncok csuklójánál egy különleges, rugalmas bevonatrendszert használnak, ami követni tudja a láncszemek esetleges mozgását.

A projekt során a tucatnyi lemezből álló láncszemek és a függesztőrudak esetében több mint 23 ezer négyzetméternyi festhető felület korrózióvédelmét végzik el.

Elkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása, amely helyett egy tágasabb, jobban belátható, így jóval biztonságosabb aluljáró áll majd a közlekedők rendelkezésére. A korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros alagút helyett négy méter szélességű aluljáró készül függőleges falakkal, így lehetővé válik, hogy a kétirányú biciklisáv mellett egy 1,75 méter széles járda is épüljön a gyalogosoknak.

Augusztusban befejeződött a medernyílásban az elöregedett vasbeton pályalemez bontása, és helyére került az új pályalemez első darabja. A feltáruló szerkezeteket folyamatosan vizsgálják, és a károsodott elemekre készülő terveknek megfelelően javítják, hogy fogadni tudják a szakaszosan helyükre kerülő új acél pályatáblákat.

A Lánchíd öntöttvas korlátjainak bontásával is ütemezetten haladnak a medernyílás északi és déli részén. Az elemek felújításuk után visszakerülnek majd a hídra.

A Lánchíd 2023-ra újul meg teljesen. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky