h i r d e t é s

Ismét beköszönt a kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét beköszönt a kánikula

2019. június 29. - 06:43

 

A hétvégén fokozatosan melegszik a levegő, igazi strandidő várható, csapadék nem lesz. A jövő hét elején beköszönt egy újabb, rövid hőhullám. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt gyengén felhős, napos időben lesz részünk, csapadék nem alakul ki. Délután sok napsütésre számíthatunk, a Dunántúlon kevesebb, másutt több gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz.

Az északi szél élénk marad, a délutáni csúcsértékek 25, 30 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt felhőtlen, szikrázóan napos idő várható.  Délután folytatódik a szárazság és a napsütés. Élénk lesz a délnyugati szél. 28, 33 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front. Szinte zavartalan lesz a napsütés, emiatt többfelé eléri az UV-sugárzás a nagyon erős fokozatot. - írja a meteoklinika.hu

Az elmúlt megterhelő időszak után, most nagyszerű alkalom nyílik arra, hogy megpihenjen és regenerálódjon a szervezete. Érdemes minél több időt a szabad levegőn töltenie, nyugodtan tervezzen hosszabb túrákat, kirándulásokat, sétákat. Abban az esetben, ha fokozottan érzékeny a melegedésre, migrénes fejfájása jelentkezhet, ami most még nem ígérkezik intenzívnek, de még napokig jellemző lehet. Ebben az időszakban lehetőség szerint kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását, és fokozza a folyadékbevitelt.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. Testtömegtől függően 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélküli, hűtött üdítőre essen a választás, a frissen facsart gyümölcslevet a gyermekek is szívesen fogyasztják.

A napsütés sokakat a szabadba csábít, de most már vigyázni kell a nagyon erős UV-sugárzással! 11 és 15 óra között nem ajánlott a tűző napon tartózkodnia, ezekben az órákban akár a 7-es érték fölött, azaz a nagyon erős tartományban alakul az UV-sugárzás értéke. Ha érzékenyebb a bőre, akár 15-20 perc alatt is komoly leégést szenvedhet! Használjon magas faktorszámú fényvédő krémet a gyerekekre különösen figyeljen!  

A légköri pollenkoncentráció magas, a pázsitfűfélék és csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt az allergiások körében. A következő napokon is magas marad a pollenszint, akár intenzív tünetek is felléphetnek.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, ezért mindig legyen önnél napszemüveg. Tompulnak a reflexek, vezessen lassabban, óvatosabban, ha szükséges időnként tartson rövid pihenőt.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s