h i r d e t é s


Ismét erős hőség közeleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét erős hőség közeleg

2017. augusztus 08. - 06:54

 

Kedden már elkezdődik az újabb jelentős melegedés, de most még kellemes nyári napban lesz részünk. - írja az Időjárás.hu.

A hét közepétől a hátvégéig fokozódó hőségre kell készülni 35, 37 fokkal, majd egy hidegfront hoz ismét viharokat és közel 15 fokos lehűlést!

Délelőtt a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz. 

Délután a többórás napsütés mellett helyenként átmenetileg megnövekszik a gomolyfelhőzet, csapadék azonban sehol sem alakul ki. A Dunántúlon és a középső tájakon megélénkül, a Kisalföldön megerősödik a délkeleti szél.

A csúcshőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik front térségünkbe, ez pedig végre lehetőséget teremt arra, hogy a megterhelő hőhullám, majd a hirtelen lehűlést okozó hidegfront után kipihenhessük magunkat. - írja a meteoklinika.hu.

Reggel még hűvös lesz, emiatt a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők még enyhébb végtagfájdalmakkal ébredhetnek, de a sajgó ízületek tehermentes átmozgatása, vagy akár a csalánlevél főzetéből készített borogatás is enyhíthet a panaszokon.

A kedvező humánmeteorológiai helyzetet használja ki arra, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra, ugyanis újra kánikula, forróság közeleg. A vitaminpótlásban szerencsére most nagy segítséget nyújthatnak a friss idénygyümölcsök és a zöldségfélék. A paradicsom például sok értékes anyagot tartalmaz, emellett rendkívül magas a víztartalma is, és könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe.

Panaszokat inkább csak akkor tapasztalhat, ha fokozottan érzékeny a hirtelen melegedésre. Ebben az esetben enyhébb vérnyomáspanaszok, migrén, illetve koncentrálási problémák jelentkezésére számítson, ez pedig ronthatja kissé a komfortérzetét.

A következő napokban ismét többen tapasztalhatnak alvászavarokat, ennek következtében napközben kialvatlanságot, fáradtságot. Ha az említett csoportba tartozik, akkor ajánlott lefekvés előtt levendula illóolajat csepegtetni a párnára vagy venni egy lazító, nyugtató levendulás fürdőt, így nyugodtabb lehet az alvás.

Újabb hőhullám, nagy terhelés közeleg, erre pedig már most el kell kezdeni a felkészülést!

Az UV-sugárzás ismét kezd egyre veszélyesebbé válni, a napos időben a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot. Mivel sokan töltik szabadidejüket a friss levegőn, és most még hőség sem lesz jellemző, így a tűző nap komoly veszélyeket rejthet. 11 és 15 óra között húzódjon árnyékba, különösen a gyerekekre veszélyes az erős sugárzás. Viseljen könnyű, színes ruhadarabokat, a fejét pedig óvja széles karimájú szalmakalappal, emellett viseljen UV-szűrős napszemüveget is!

Az allergiásoknak rossz hír, hogy tovább növekszik a levegő pollenkoncentrációja. A parlagfű is többeknél okozhat már egyre intenzívebb panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse! Orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhat, a panaszok a délutáni órákban jelentkezhetnek legerősebben.

A közlekedésben általában nem várható veszélyes jelenség, viszont helyenként az élénk oldalszél lehet zavaró, de csak a könnyebb járművek menetstabilitását csökkentheti. Vigyázzon jobban az utakon, a nyári időszakban általában megnövekedett forgalommal érdemes számolni!

 

meteoklinika.hu / idojaras.huh i r d e t é s

betöltés..

;