h i r d e t é s

Ismét eső keserítheti meg a napunkat, fülledt idő jön

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét eső keserítheti meg a napunkat, fülledt idő jön

2019. május 28. - 06:07

 

A fülledtség fokozódik, záporok, zivatarok is kialakulhatnak! Egész héten ez lesz a jellemző... - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI

Kedden délelőtt a napsütéses időszakok mellett egyre több gomolyfelhő képződik, de számottevő csapadék általában nem várható.  Délután fülledt időre van kilátás, tovább növekednek a gomolyfelhők. Ezekből egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, amiket helyenként felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Időnként megélénkül a délies szél, 18, 24 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Kedden front ugyan továbbra sem érkezik, azonban még mindig a napok óta tartó változékonyság uralja az időjárást. Sokfelé jelentkezhetnek akár markáns panaszok is, a szívbetegek is veszélyeztettek. - írja a meteoklinika.hu

Kedden az erősen változékony, sokfelé fülledt, csapadékos időben nem érvényesül fronthatás, de megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, a hangulata is negatív irányba változhat. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást is inkább halasszák későbbre. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

A tartós terhelés ellen könnyű érkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, a legtöbb helyen ugyan csak kissé, de csökkent a pollenterhelés. Jelentős romlás nem várható még egy ideig, a mostanában a legtöbb panaszt okozó pázsitfűfélék virágporának légköri koncentrációjában sem számíthatunk további dúsulásra, habár mennyiségük eléri a magas szintet.

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, légszomj, fejfájás. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s