h i r d e t é s

Ismét itt felejtette magát a köd, hószállingózás is előfordulhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét itt felejtette magát a köd, hószállingózás is előfordulhat

2020. január 17. - 06:18

 

Pénteken délelőtt országszerte borult, párás marad az idő. Azon az egy-két helyen, ahol nem képződik köd derült lesz az ég. - írja az idojaras.hu.

Jégcsapok a lillafüredi vízesésnél 2020. január 14-én. Az utóbbi napok hideg időjárásának következtében elkezdett megfagyni a vízesés. Forrás: MTI/Vajda János

Hószállingózás és ónos szitálás a borult tájakon bárhol kialakulhat.  Délután nagyrészt borult lesz az ég, csupán néhol lehet szakadozottabb a felhőtakaró. Az alacsonyszintű rétegfelhőzetből hószállingózás és ónos szitálás kialakulhat. A délkeleti szél mérséklet vagy gyenge marad, a délutáni csúcsértékek -2, +4 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Pénteken frontmentes időben lesz részünk, de a hűvös, nyirkos reggeleken kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken front nem érkezik térségünkbe, folytatódik a hideglégpárnás időszak Az éjszakai órákban az ország minden részén párássá válik a levegő és köd képződik. A ködhöz kapcsolódó alacsonyszintű rétegfelhőzetből hószállingózás és ónos szitálás kialakulhat. A hűvös és nyirkos időben felerősödnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, emiatt az ízületesek sajgó végtagokkal ébredhetnek. Ízületi panaszok esetén kezdje a napot egy könnyű, átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg végtagjait. A panaszok napközben sem szűnnek meg, amennyiben a délután folyamán is tapasztal tüneteket, alkalmazzon meleg borogatást. A megfázásveszély nagy és a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények.

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, amennyiben mégis hosszabb időt a levegőn tölt viseljen vastag és réteges öltözetet. Most kiemelten fontos az immunrendszer erősítése, fokozza a C-vitamin bevitelt, fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget. Az év ezen időszakában is ajánlott sok folyadékot fogyasztani és odafigyelni az egészséges étkezésre. Kerülje a cukros italokat és a zsíros ételeket, essen a választása egy tányér forró levesre és szárnyas húsokból készült fogásokra.

A légszennyezettség magas, több nagyvárosban kedvezőtlen a levegő minősége. Miskolcon, Debrecenben és Pécsett káros a levegő. A légszennyezettség legkorábban a hétvégén csökkenhet.

A közlekedés során a pára és köd, valamint az ónos szitálás jelenti a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, az ónos szitálás hatására csúszóssá válik az útburkolat, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: ízületi panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s